Најновије

Вучићева празна молба, набавка медицинске опреме тајна

Недељу дана након што је председник Србије јавно подстакао надлежне органе да објаве прецизне информације о набавци медицинске опреме током трајања ванредног стања, ови подаци и даље нису доступни јавности.

Александар Вучић (Фото: predsednik.rs)

Они ће, судећи према недавној изјави премијерке Ане Брнабић, такви и остати све до окончања епидемије вируса корона. Тада ће, казала је Брнабић, све бити транспарентно.

– Важно је да завршимо читаву борбу и онда дамо све извештаје и будемо у потпуности транспарентни. Нема ту ништа што ми кријемо. Министарство здравља није још завршило ни нови кадровски план да покријемо запошљавање у здравству зато што се и болнице и здравствени систем и Министарство здравља и РФЗО (Републички фонд за здравствено осигурање) још увек баве борбом против корона вируса, рекла је Брнабић новинарима током посете Научно-технолошком центру у Београду.

Ова мера, по свему судећи важиће и за тела која је основала Влада Србије, имајући у виду да је Савет за борбу против корупције у току јучерашњег дана поднео жалбу Поверенику за информације од јавног значаја због одбијања Републичког фонда за здравствено осигурање да им достави податке о набавци медицинске опреме и робе који су купљени или донирани за време ванредног стања.

Ову информацију Данасу је потврдио Повереник за информације Милан Мариновић, додајући да закон предвиђа рок од 30 дана да ова институција одлучи о њиховој жалби.

За прецизне податке и даље је ускраћен и Топлички центар за демократију и људска права који је од Владе Србије тражио комплетне податке о роби и услугама која је купљена, али и оној која је плаћена а још увек није изручена.

Топлички центар је тражио и податке о добављачима те робе, разлозима због којих су они изабрани, и анализи која је набавци претходила.

Подсетимо, Секретаријат Владе је најпре он Топличког центра тражио да прецизира захтев, а како су они то одбили сматрајући да је разумљив, исти одбила 15. маја.

– Сада испада да не живимо у ауторитарном режиму Александра Вучића, већ у ауторитарном режиму Ане Брнабић, каже за Данас Драган Добрашиновић, директор Топличког центра. Он наглашава да је председников подстрек да се објаве тражени подаци само „још једна мала фарса о трошку народа“.

Он наглашава да имају правну могућност да покрену спор против Владе Србије пред Управним судом и на тај начин покушају да дођу до података, али да то неће чинити.

– На тај начин би се обесмислио цео подухват. Уместо да убрзава, Управни суд само успорава процесе. Примера ради, ми смо пре пет година уочили неправилности око јавних набавки везаних за реновирање железничке станице Прокоп. Поступак који смо тим поводом покренули пред Управним судом је и даље у току, иако је Прокоп већ одавно у функцији. Никаквог ефекта неће имати уколико се подаци о јавним набавкама медицинске опреме објаве за пет година, каже Добрашиновић.

Председник Србије Александар Вучић је пре недељу дана изјавио да подстиче надлежне органе да објаве податке везане за набавку респиратора, јер је, како је навео, уверен да су све радили по закону а у тешким условима.

– Да изађу и покажу колико су бриге и труда уложили за грађане Србије, рекао је Вучић, исказавши уверење да ће тај извештај ускоро бити представљен“.

Шта је Захарова поручила Приштини, сазнајте ОВДЕ!

Извор: Данас

 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА