Најновије

ДРМА МУ СЕ ПРЕДСЕДНИЧКА ФОТЕЉА: Трамп мора пасти!

Доналд Трамп не сме да освоји други председнички мандат, па и по цену грађанског рата у САД, очигледна је намера вашингтонског естаблишмента који већ четири године не може да прихвати његову изборну победу. Јер, Трамп је од кандидовања за претходне председничке изборе штрчао и против њега су коришћена сва могућа средства не би ли изгубио изборе, а потом био приморан да напусти Белу кућу, пошто се не уклапа у стари вашингтонски естаблишмент.

Трамп (Фото: flickr. com)

Још од изборне ноћи 2016. године, када је Хилари Клинтон, коју је Трамп електорским гласовима просто почистио, позвала победника да одустане од председничке позиције, било је јасно да ће кандидат републиканаца имати велике проблеме током боравка у Белој кући.

Бизнисмен познат по бржем језику од памети је на место председника најмоћније земље на свету дошао, према тадашњим оценама аналитичара, услед засићености гласача вашингтонским естаблишментом, односно због тога што је одавно постало свеједно да ли ће председник бити из Демократске или Републиканске странке. У сваком случају, систем је функционисао на исти начин, а то је дозлогрдило гласачима.

Свака Трампова одлука од 20. јануара 2017. године, када је положио заклетву, оштро је критикована из супротног табора и њему блиских медија, попут „Њујорк тајмса“ и још оштрије Си Ен Ен-а. Додуше, и Трамп се у више наврата сам намештао, нарочито због својих ставова који су означавани као расистички, као што је било инсистирање на изградњи зида на граници са Мексиком и депортовање миграната, те наводној умешаности Русије у његову изборну победу. Преживео је покушај опозива, али изгледа да ће му комбинација короне и актуелних расних немира доћи главе, односно места у Белој кући.

До почетка пандемије коронавируса, прецизније док ковид-19 није почео да коси Американце, Трамп је имао сигурну предност у односу на Џоа Бајдена. Чак толику да су и гласачи демократа веровали да би било боље да странка није минирала Бернија Сандерса, који се суочен са великим противљењем демократа с његовом кандидатуром због сувише левих ставова повукао из изборне трке за кандидата Демократске странке на председничким изборима. На његов конто ишла је незапосленост мања од три одсто услед оживљавања америчке привреде, али 106.000 мртвих од коронавируса, више од 40 милиона Американаца који су остали без посла због вируса, као и расни немири који су уследили након убиства Џорџа Флојда, довели су до тога да се та предност не само истопи већ и да Џо Бајден, највероватније кандидат демократа на новембарским изборима, пређе у вођство према анкетама чије је резултате недавно објавио Еј-Би-Си.

Трампу клипове у точкове потурају и гувернери из редова демократа, који одбијају да изведу Националну гарду на улице, због чега је он одлучио да изведе војску, а што многи аналитичари оцењују као корак до грађанског рата у САД.

Историја је показала да већина председника који су у изборној години били суочени са природним, друштвеним и другим катастрофама није успела да освоји други мандат.

До новембарских избора остала је 21 недеља. Да ли ће Трамп доживети исту судбину или ће својим осећајем за бизнис успети да се искобеља и још четири године остане у Белој кући, највероватније неће бити познато до касних сати изборне ноћи.

Русија Су-57 успешно претвара у беспилотног ловца. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Ало

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА