Најновије

СЛОВЕНЦИ УСТАЛИ ПРОТИВ ТОМПСОНА: Неће му дозволити да одржи концерт у дежели

Словеначко удружење књижевника и словеначки ПЕН центар објавили су заједницко саопштење у којем су изразили противљење одлуци Министарства унутрашњих послова да укине забрану концерта хрватског националистичког певача Марка Перковића Томпсона у Марибору.

Марко Перковић Томпсон (Фото: Јутјуб)

У изјави, коју су потписали председници удружења Душан Мерц и Ифигенија Симоновић, напомиње се да је Томпсон познат по томе што је употребио "грозни усташки поздрав" "За дом - спремни" у једној од својих песама и да је познат по ширењу усташког наслеђа, као и по томе што је посредно бранио и пропагирао нацизам и фашизам и сарадњу с нацистима и фашистима.

Председници обе организације верују да свако у Словенији, укључујући и владу, има обавезу да поштује наслеђе и историјска сазнања и да никоме не треба да дозволи да омаловажи или негира словеначки отпор нацизму и фашизму.

Забрањујући по други пут Томпсонов концерт, власти Марибора су показале посвећеност Европској унији која забрањује тоталитарне симболе, стоји у заједничком саопштењу словеначких писаца.

Власти у Марибору забраниле су почетком маја Томпсонов концерт планиран још за 20. мај 2017. године, али је министар унутрашњих послова Алеш Хојс, на захтев организатора концерта, поништио ту одлуку.

Одлука о поништавању забране наишла је на многе критике, али је Хојс рекао да осуђује усташтво, али да концерт није организован с намером да представља криминално дело, и да могућност да неко почини злочин, није довољан разлог да се нешто забрани.

Прочитајте ОВДЕ  ко то продубљује везе са усташама.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА