Најновије

ДЈБ: Са 2.700 приговора оборили смо изборе, још само да РИК то призна!

Након што је РИК 24. јуна поништио 2700 приговора ДЈБ о неправилностима на 2700 бирачких места у Републици Србији, Управни суд је по ДЈБ жалби установио да су приговори били правно ваљани, те поништио решења РИК-а.

Избори (Фото: Јутјуб)

Сходно тој одлуци Управног суда која је правоснажна и против које не постоји правни лек, решења о одбијању приговора које је донео РИК сматрају се као да никад нису ни постојала, те се сходно члану 96. став 3. Закона о избору народних посланика, ДЈБ приговори аутоматски сматрају усвојеним.

Сходно ставу 1. поменутог члана 96. Закона о избору народних посланика, РИК нема право да поново одлучује о приговору, јер им је истекао рок од 48 сати, већ има обавезу да у складу са чланом 97. став 7. поништи изборе на 2700 бирачких места и распише их поново.

Упркос овој недвосмисленој сили закона, РИК врши правно насиље и, након што је укинуо могућност расправе на својим седницама и увео искључиво електронско гласање ”да” и ”не”, данас поново доноси решења о одбацивању 2700 приговора ДЈБ, без обзира што им је претходно решење Управни суд већ поништио.

РИК би да о приговору бирача од 22. јуна одлучује поново данас 30. јуна, након 8 дана. Управни суд им није дао никакав нови рок, већ им ја поништио решење од 24. Јуна. Закон је експлицитан: РИК има право на решње о приговору у року од 48 сати од приговора. Нови рок не постоји. Приговор је аутоматски усвојен по сили закона.

Одлукама Управног суда да поништи решења РИК-а на 2700 бирачких места, избори се морају поновити на тим бирачким местима, а како је РИК пропустио да у складу са чланом 78 у року од 96 сати објави резултате избора, то је основ и за понављање комплетних избора.

Фасцинантно је да баш као и за време противуставно уведеног ванредног стања и извршеног државног удара пре три месеца, цела струка, сви медији, цела опозиција, све листе које су учествовале на изборима громогласно ћуте о томе да су избори пали и да морају да се организују нови.

ДЈБ ће наставити да свим правним средствима брани изборну вољу грађана и бори се за заштиту регуларности и легалности изборног процеса у Републици Србији. Избори одржани 21. јуна не само да су, због огромног броја неправилности, нелегитимни, већ су због пропуштања рока од 96 за проглашење изборних резултата такође нелегални, и морају се поновити.

Прочитајте ОВДЕ   какав је то контроверзан закон изгласан у Црној Гори.

Извор: Данас

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА