Најновије

Гренел стиже у Београд, носи поруку од Трампа лично!

Председник Александар Вучић јуче је рекао да за који дан очекује важну посету Београду која се тиче Косова и Метохије.

Ричард Гренел (Фото: Јутјуб)

Он није желео да открива о ком страном званичнику је реч, али како медији пишу, ради се управо о специјалном изасланику Доналда Трампа за разговоре Београда и Приштине.

На чврстом тлу

Како објашњава саговорник, одлично обавештени западни дипломата, иако је долазак Гренела и раније био планиран, али без навођења тачног датума, убрзала га је немачка мина којом је онемогућен разговор у Белој кући, заказан за 27. јун. Он овде долази по договору с Трампом и пренеће и његову поруку Вучићу.

- Објављивање оптужнице против Хашима Тачија, иза чега стоји директно Ангела Меркел, јесте отказало сусрет представника Београда и Приштине у Вашингтону, али је и натерало Гренела да убаци у пету брзину. Овај његов потез, долазак у Србију, директан је контраодговор немачком - наводи овај дипломата.

Шта је Гренел досад постигао

1. Писмо о намери о обнови авио-саобраћаја

2. Меморандум о обнављању возних линија

3. Меморандум о наставку градње ауто-пута Ниш-Приштина

Гренел, човек од највећег Трамповог поверења, одлучан је да као доминантан наметне свој економски приступ косовском проблему, за разлику од ЕУ, која политичка питања види као примарна. Из онога што се засад може чути, његов долазак биће званично објављен до краја седмице (највероватније ће, како то иначе чини, то саопштити на Твитеру), а онда ће бити саопштена и агенда.

- Јасно је да су политичке теме незаобилазне, међутим, Гренел очигледно воли да се креће по чвршћем, не клизавом, терену и зато ће наставити са конкретним економским иницијативама - поручује саговорник дипломата.

Како оцењује Немања Старовић, спољнополитички аналитичар из Центра за друштвену стабилност, Трампова администрација је много уложила у преговоре Београда и Приштине и неће одустати од водеће улоге.

- Актуелна председничка администрација САД, оличена у специјалном изасланику Гренелу, уложила је сувише много политичког капитала како би се уклониле препреке наставку дијалога Београда и Приштине да би сада одустала од водеће улоге у том процесу. Ричард Гренел, користећи све расположиве методе притиска, од економских санкција па до скоро отворене претње повлачењем америчких трупа са Космета, оборио је чак две владе у Приштини и сигурно је да ће истрајати у намери да свом шефу Доналду Трампу обезбеди преко потребну улогу миротворца уочи веома неизвесних председничких избора у новембру - каже Старовић.

Наводећи конструктивност америчке администрације кад је реч о преговорима Београда и Приштине, којој супротставља ригидност немачке, Дејан Милетић из Центра за проучавање глобализације указује на то да не чуди што Србија у Гренелу види озбиљног партнера.

- Мислим да се немачка дипломатија својим ригидним приступом заиста определила за једну страну, а то је албанска страна. То не служи на част ни Немачкој ни свему ономе што Србија ради у сарадњи са Немачком, а то су заједнички пројекти, економија - закључује Милетић.

Ако оптужница против председника привремених приштинских институција Хашима Тачија буде потврђена и он поднесе оставку, као што је најавио, дијалог Београда и Приштине ће бити ослабљен јер две стране немају једнако снажне преговараче, сматра Тим Џуда, новинар британског Економиста и стручњак за Балкан.

- Господин Вучић, који је недавно добио потврду своје политичке снаге, тренутно нема једнаког партнера с којим може да разговара. Претпостављам да господин Тачи неће водити дијалог, али није кредибилно да господин Вучић преговара са господином Хотијем, премијером. Треба са обе стране да имате људе истог ранга и статуса. Имате господина Вучића и, без жеље да увредим господина Хотија, он је у поређењу са Вучићем политички патуљак - закључује Џуда.

Директор Института за јавно здравље Бобан Мугоша изјавио је данас да Црна Гора није отворила границу са Србијом и осталим земљама региона јер је могућност да дођу туристи велика, а са њима и могућност ширења коронавируса. Прочитајте ОВДЕ  све детаље.

Извор: Српски телеграф/Ало

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА