Најновије

КРИЗНИ ШТАБ: Треба да разговарамо о значају вакцинације! Ово је најгори дан по броју људи на респираторима од почетка епидемије!

У последња 24 сата, у Србији од ковида 19 преминуло 12 особа, а забележено 279 нових случајева заразе коронавирусом, саопштила је председница Владе Ана Брнабић. Додала је да је ово најгори дан од почетка епидемије по броју пацијената на респираторима, где су тренутно 154 пацијента.

Ана Брнабић (Фото: Јутјуб)

Председница Владе Ана Брнабић рекла је да ће се конференције за медије Кризног штаба поново организовати како би јавност увек имала све информације и како би се апеловало на грађане да се придржавају прописаних мера.

Брнабићева је навела да је ово најгори дан од почетка епидемије по број пацијената који се налазе на респираторима и да се тренутно на респираторима налазе 154 особе.

"Најгори дан до сада нам је био 14. април када је било 146 особа на респираторима", казала је председница Владе.

Како је додала, последњих дана смо имали тренд смањења новооболелих, што, како је истакла, није разлог за оптимизам.

"Као што сам рекла и раније, причала сам са др Стевановићем о томе, вероватно је да ћемо у наредних неколико дана видети резултате протеста, јавних окупљања и прослава које смо имали у неким градовима у Србији", рекла је Ана Брнабић и додала да је важно да се људи придржавају мера.

Најавила је да ће сутра поподне бити одржан састанак Кризног штаба на којем ће бити препоручено да на територији целе Србије буде прописано обавезно ношење маски у затвореним просторима, али је нагласила да доношење те мере зависи од подршке целе струке.

Широм Србије послато 49 респиратора 

Брнабићева је истакла да је током данашњег дана послато 49 респиратора у болнице и медицинске центре широм Србије.

"Шаљемо респираторе у опште болнице и места где никад нисмо слали респираторе зато што нису били потребни", казала је Ана Брнабић.

Највише респиратора је послато у Клинички центар Војводине – 25 респиратора, седам респиратора послато је Општој болници у Ваљеву, по пет респиратора медицинским центрима у Пожаревцу и Параћину, три респиратора су послата у Смедеревску Паланку, док су по два респиратора послата у Медицински центар у Ужицу и КБЦ Звездара.

Председница Владе је нагласила да је "ово борба свих нас" и позвала грађане да поштују мере, буду максимално дисциплиновани и да носе маске у затвореним просторима.

Ана Брнабић је упутила молбу грађанима да се не окупљају. 

"Све остале борбе, све политичке разлике, све може да сачека, али заиста сви морамо озбиљно да схватимо борбу против коронавируса", рекла је Брнабићева.

Навела је да се последњих дана направило одређено загушење са обрадом пи-си-ар тестова и да ће се у наредним данима фокусирати на извештавање о дневном броју прегледа и хоспитализованих, као и да је у последња 24 сата хоспитализовано 159 особа.

"Број прегледа, број хоспитализованих и број људи на респираторима ће нам у наредном периоду бити најозбиљнији индикатор за епидемиолошку ситуацију у Републици Србији", рекла је Брнабићева.

"Притисак на здравствени систем је огроман" 

Директор Инфективне клинике др Горан Стевановић је рекао да је притисак на здравствени систем огроман и да се не смањује број хоспитализованих и да ће, уколико се настави актуелни тренд, бити потребни даљи капацитети.

Стевановић је истакао да је протеклог викенда оптерећење на тријажне центре било огромно, као и на амбуланте.

Указао је да забрињава што има велика присутност озбиљне слике обољења, што захтева хоспитализацију, и доводи до оптерећења здравственог система.

Подсетио је да је просечно време хоспитализације и даље више од две недеље.

"За сада здравствени систем, уз успешно маневрисање са кадром и слободним местима, успева да задовољи потребе за болничким лечењем. Највећи број хоспитализованих је на територији града Београда", указао је Стевановић.

Имунолог др Срђа Јанковић казао је да је ситуација таква да треба спровести мере, да се избегну окупљања, носе маске, повећа хигијена руку и спроводе дезинфекције.

"Од тога како ћемо колективно спровести зависи да ли ће се погоршати ситуација, да ли ћемо имати озбиљне последице. Више пута вирус је изненадио лекаре и морамо бити спремни на изненађења", казао је др Јанковић.

"Већ сада би требало говорити о значају вакцинације" 

Ана Брнабић је рекла да би већ сада требало започети јавне разговоре о значају вакцинације у борби против коронавируса, јер је, како је навела, уверена да ће, када вакцина стигне, заједно са њом кренути и кампања неповерења у вакцинацију.

"Од броја људи који желе да се вакцинишу зависиће и наша борба против короне. Ако имате мали број људи који се вакцинише, онда немате одговор на вирус", нагласила је Брнабићева.

Истакла је да је она за вакцинацију, јер је то, како је нагласила, препорука струке.

Председница Владе је подсетила да је Србија преко Европске комисије упутила више од два милиона евра за истраживања у тој области.

"Важно је да не политизујемо тему вакцинације, јер то неће бити ни моја вакцина, ни Kризног штаба, ни Александра Вучића, већ једини начин борбе против вируса", рекла је премијерка.

Имунолог Срђа Јанковић рекао је да се тренутно у свету преко 150 вакцина налази у различитим фазама клиничког испитивања и да ће једна или више њих моћи да се примене тек када се докаже да су безбедне и делотворне.

Позив приватним лабораторијама уколико могу да раде пи-си-ар тестове

Премијерка Брнабић је позвала приватне лабораторије да се јаве уколико имају капацитете да раде пи-си-ар тестове.

"Ми смо дозволили тестирање серолошким брзим тестовима у приватним лабораторијама. Они за то имају капацитет и то су радили. Што се тиче пи-си-ар тестова, ја у овом тренутку немам информацију да постоје приватне лабораторије које могу да обрађују пи-си-ар тестове", казала је председница Владе.

Додала је да су неке приватне болнице током марта и априла донирале, а неке позајмиле пи-си-ар машине државним лабораторијама, али да нису учествовале у обради пи-си-ар тестова. 

"Неке су хтеле да узимају узорке, а да наше лабораторије обрађију податке, што нисмо прихватили јер би тако само дошло до загушења", објаснила је Брнабићева.

Др Стевановић о младима који су заражени корона вирусом

“Ово је вирус који не сме да се потцени, као и неке друге, много баналније болести. Ако га потцените, скупо ћете да платите. Наши млади људи су такви, воле да се друже, да буду активни и мисле да не може ништа да их сломи. Такав сам био и ја пре 20 година. Проблем је што сви могу да оболе и што код сваког, без обзира на узраст, могу да се јаве најтеже компликације и смртни исход. Питање је процената, али они људи којима се то десило у породици, њима је то 100 процената,” рекао је доктор Стевановић.

Систем помоћу кога се води евиденција о корона вирусу

“Морамо схватити да је ово појединачна борба, борба сваког од нас. на тај начин ће се једино моћи решити ова ситуација у којој се нашла наша држава. Систем је када ви имате електронски картон и из тог система се подвлаче информације и свака информација о броју прегледаних, отпуштених и умрлих особа, нажалост ми немамо такав систем за ЦОВИД-19. Знате како све фунционише, ми имамо најмање 50 људи запослених у болницама широм Србије који бележе сваки податак о корони. Ово је досад најбољи систем који смо имали, а направили смо га ад-хок. А нисмо имали ни овакав. Свакодневно радимо на томе како да унапредимо информациони систем здравства,” додала је Брнабићева и истакла да је се бори да се систем направи:

Ми правимо систем, нема потребе за критике, нити за неповерењем. Радимо и правимо систем, помоћу кога неће бити потребно да се ручно извлаче подаци - истакла је Брнабићева. 

“Имамо "загушење" јер су неки брзи тестови, неки су спори. Нама долазе додатни тестови, слеће нам авион из Велике Британије са додатним средставима како бисмо убрзали тестирање” - додала је Ана Брнабић.

Асимптоматски случајеви корона вируса

Др Стевановић је истакао да је готово 15 до 20 одсто људи који су оболели од корона вируса асимптоматски случајеви, готово да ни немају симптоме овог опаког вируса. Раније је био случај да оболевају старији људи, док је сада ситуација да све више младих људи има тешке клиничке слике. 

“У Београду, где је један део догађања кренуо из млађих узрасних група, имали смо и више од 50 одсто асимптоматских у узрасту од 20 до 25 година. Сад када долазе њихови родитељи, тетке, стричеви, већ имамо већи проценат озбиљно болесних, а мањи проценат асимптоматских” - истакао је Стевановић.

О колективном имунитету

“Ми смо имали превентивне мере, али нама је циљ да се што више људи заштити од овог вируса. Ми стратегију не можемо базирати на колективном имунитету. Не знамо колико су антитела присутна у телу човека који је прележао корону. Али, све ћемо утврдити” - истакао је Др Јанковић.

“Волео бих да кризни штаб стави тачку на то да ли се можемо ослонити на колективни имунитет. Да кажемо кратко и јасно - не. И даље смо на једноцифреним процентима прокужених, далеко од тога што би могло и да се приближи бројевима потребним за колективни имунитет. Шведска је покушавала, а нема ништа бољи степен прокужености, а имала је већи број смртних случајева” - додао је он.

Бавимо се здрављем људи, оно је наважније

“Да погрешили смо, јер су сви грешили будући да је ово вирус о коме се мало зна. Ја када причам о кршењу самодисциплине, увек крећем од себе и свесна сам свега. Мислили смо да ће интензитет вируса смањити, међутим, десило се обрнуто. Бројеви су нам били под контролом, зато и није било потребе за кризним штабом. Сада, имамо потребе за тиме јер су бројеви драстично скочили. Није било људи толико на респираторима, ми се можемо играти оптужбама, али нећемо. Најбоље је бавити се здрављем људи, Радимо свакодневно ревизије бројева тестираних и свега осталог” - истакла је председница Владе Србије Ана Брнабић.


“Да, број смртних случајева је био такав какав смо тада саопштавали, било је много мање заражених, болнице су масовно излазиле из ковид система. Како да имамо 12 смртних случајева када смо имали укупно 14 људи на респираторима?” - додала је она.

Стевановић о проценту пацијената на респираторима

“Што се тиче броја пацијената на респираторима, он је пропорцијалан броју боленсика. Од укупног броја инфицираних између 5 и 7 процената захтева вештачку вентилацију, респиратор. Тако је на свим меридијанима где се овај вирус догађа, тамо где се мери, и тај податак служи нам и за прогнозу шта ће се дешавати, колико нам је респиратора потребно” - рекао је он.

“Јутрос смо после састанка директора ковид болница са министром здравља и оперативним тимом дали податке око заузетости болесничких постеља. Чињеница је да и поред тога броја тестираних постоји тренд смањивања броја позитивних, имамо велики број прегледа...” - истакао је он.

Ситуација комплекснија

“Овакав удар вируса је изненадио Србију и читав свет. По оваквом лепом времену, очекивали смо да вирус не буде толико присутан. Уводили смо најрестриктивније мере у Европи које су дале резултат, и није било великог скока оболелих. Континуирано су трајале мере јер смо давали нашем здравственом систему да дише. У овом тренутку као кризни штаб ми ћемо да разговарамо о оштријим мерама против овог вируса” - истакла је Брнабићева 

Оптерећење на здравствени систем

“Имамо присуство озбиљних клиничких слика. Већина пацијената захтева хоспуитализацију, здравствени систем је преоптерећен” - истакао је др Стевановић и додао да се за сада здравствени систем успева изборити са короном, али да се грађани морају дисциплиновати како би се смањио број новозаражених како не би било оптерећања на здравствени систем.

Апел грађанима да буду дисциплиновани

“Апелујем на све грађане да буду дисциплиновани и да се придржавају свих мера које се спроводе. За свако окупљање ће бити времена. Молила бих вас да носите маске и да се максимално заштитите и да имате индивидуалну одговорност. Важно је да се апелује сваки дан на грађане и да имамо добру комуникацију са свима” - истакла је Брнабићева 

“Молим да се људи не окупљају, то ње најнеодговорније понашање, то је највећи атак на здравље у овом тренутку. Видели смо и јуче новинарку која је рекла да се заразила на једном од протеста. Позивамо људе заиста, све остале борбе могу да сачекају, све политичке разлике, али заиста сви морамо да најозбиљније схватимо борбу против корона вируса” - рекла је Брнабић.

Информације о броју новооболелих и умрлих од короне

На почетку се обратила Ана Брнабић, која је рекла да је данас тестирано 6.915 особа, од чега је 279 позитивних, од чега је 12 преминуло, а 154 особа је на респиратору.

“Ово је претња за наш здравствени систем. Морамо схватити да је овај вирус изузетно опасан. Ми ћемо тек видети последице јавних окупљања, а тек за неколико дана и резултате протеста. Имамо још једно упозорење по броју преминулих и по броју људи који су на респираторима што значи да је борба са којом се суочавамо изузетно тешка. Још 49 респиратора смо послали широм Србије” - истакла је Ана Брнабић.

У последња 24 хоспитализовано је 159 особа које захтевају болничко лечење од корона вируса.

Шта је кардиохирург Ристић открио после обдукције умрлих од короне, сазнајте ОВДЕ.

Извор: РТС/Медији

Бонус видео

Корона нестаје за 24 часа ако се ово догоди!  – Бранка Стаменковић

Kњигу Александра Дугина “Четврта политичка теорија” можете поручити ОВДЕ.

 

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Ратни извештаји

Најновије вести - ПРАВДА

Urbancube