Најновије

ДАЧИЋ: Ако нас због мојих бунџија Вучић не прими у владу, одох ја!

Ивица Дачић, лидер социјалиста, каже да ће свако ко учествује у насилним протестима или их подржава бити искључен из странке. Истина, није први пут да део социјалиста врда од званичне политике странке, али је ово први пут да би то кривудање могло да их пошаље у опозицију после 12 година на власти. У интервјуу за Курир Дачић истиче да се чује сваки дан с Вучићем, да је свог потпредседника странке Новицу Тончева, бунџију, натерао да се извини лидеру СНС, али и да ће отићи с чела странке уколико их напредњаци, због неколико демонстраната из њихових редова, не позову у нову владу.

Дачић (Фото: Јутјуб)

Известан број функционера СПС био је на (насилним) протестима или позивао на њих. Да ли ће то утицати на будућу сарадњу са СНС?

- Као што је познато, ја сам одмах после избијања насилних демонстрација био први са Аном Брнабић који је то осудио, док су се многи премишљали, и то чврсто бранио у свим наступима на свим телевизијама. Тог првог дана на Пинку сам био три пута. Одмах сам рекао да то нема везе с короном, већ да је реч о покушају насилног преузимања власти. Исто тако, јасно сам саопштио да ће свако ко учествује у насилним демонстрацијама или их подржава, а има било какве везе са СПС бити искључен и смењен с функције, и то сам и показао искључењима и сменама. Реч је о појединачним случајевима, партија у целини је остала на мојој линији. Коме се не свиђа, може да иде.

Новица Тончев, потпредседник странке, позива на блокаду ауто-пута. Да ли сте се чули с њим након што је тај снимак објављен? Шта вам је рекао?

- Осудио сам изјаву Новице Тончева, она је супротна политици СПС и зато сам га позвао да се извини Вучићу, што је он и урадио. Милион пута сам му рекао да проблеме с локалног не преноси на републички ниво, јер то нема везе с Вучићем и СНС у целини. Зато сам и позеленео од беса кад сам чуо шта је рекао.

Ви заговарате наставак сарадње са СНС, али ваши функционери позивају на њихово рушење. Да ли то странка вама отказује послушност? Ко у странци има амбицију да вас руши? Да ли можда због свега овога размишљате о оставци?

- Веома је важно да се схвати да је свима онима који желе да дестабилизују Србију и сруше Вучића саставни део стратегије одвајање СПС од Вучића и СНС. Да би се то остварило, треба прво срушити Дачића. И то је тај специјални рат који воде против СПС како би га окренули на другу страну. Можете видети да су сваки дан Ђиласови и други медији препуни напада на мене, да ја уништавам СПС због коалиције с Вучићем ради мојих личних интереса. С циљем да то доведе до моје смене и окретања СПС ка опозицији. Зато и споља и изнутра раде на томе да пронађу што више људи и у СПС, али и у СНС, који ће рушити ову коалицију. Ја се повући нећу, мораће да ме смене, зато што мислим да је наша сарадња у интересу Србије.

Да ли сте се чули с Вучићем поводом свега овога? Шта вам је рекао?

- Наравно да смо се чули, ми сарађујемо осам година, и готово да нема дана да се не чујемо телефоном, зато што радимо заједно. И жао ми је што овакве глупости одвлаче пажњу од изванредних резултата које смо постигли у борби за одбрану државних и националних интереса.

Рекли сте да сте тражили од Вучића да вам пошаље све што има о вашим члановима (у вези с протестима). Да ли вам је и шта послао? Да ли вама приличи да то радите и да ваше функционере третирате као непослушну децу?

- Није о томе реч, већ ако има неке информације да ли неко од наших негде учествује у демонстрацијама, како бих имао сазнања о томе и како бих могао да реагујем. Нико од наших високих функционера није учествовао у демонстрацијама, а ова двојица из Инђије су искључени из партије, чујем да су отишли код Вука Јеремића.

Умањује ли вам све ово преговарачке позиције са СНС о новој влади?

- Вучић и ја никад нисмо преговарали, немамо ми преговарачке позиције. Као што сам рекао, ми смо на истом путу, свако ко ради на рушењу ове коалиције у крајњем случају ради против Вучића. Наша коалиција је у најбољем интересу Србије, зато сам ја чврсто на тој линији.

Шта ћете рећи вашим функционерима ако због овога испаднете из комбинације за наредну владу?

- Да траже другог председника.

Да ли ћете имати неки састанак у странци у вези с последњим дешавањима?

- Због короне, као што знате, нема окупљања више од десет људи. Чим мере мало попусте, одржаћемо састанке Председништва, Извршног и Главног одбора.

Како су се демонстранти решили Вучићевог провокатора погледајте ОВДЕ.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА