Најновије

ДВЕРИ НА ТРАГУ ВЕЛИКЕ ПЉАЧКЕ: Зашто се баш у време пандемије продаје Београђанка?

Српски Покрет Двери Градска организација Београд оштро се противи продаји Палате Београд познате Београђанке, коју је путем јавног надметања понудио на продају градоначелник Београда Зоран Радојичић, саопштено је данас.

Бошко Обрадовић, Двери (Фото: Јутјуб)

„Наравно у све ово укључен је и неминован спроводилац свих сумњивих тендера, конкурса и јавних увида Секретаријат за урбанизам и грађевинске послове“ – стоји у саопштењу.

Овај поступак јавног надметања, према информацијама Двери, расписан је 15.07.2020.године и трајаће до 29.07.2020.године, на основу Решења Градоначелника број: 463-4067/20-Г од 26.06.2020.год. и број: 020- 4243/20-Г од 07.07.2020. године и спроводиће га Комисија за спровођење поступка отуђења јавним надметањем непокретности на којима је носилац права јавне својине град Београд (под бројем XXI-08-463-832/19”).

„Град Београд је проценио да Београђанка као симбол Београда и непокретност која ужива статус претходне заштите (уписана у евиденцији непокретности под претходном заштитом 14.04. 2009.г.), односно, да део које се продаје од 19.000 м2 вреди 20,6 милиона евра. При том је купац у обавези да у наредне три године уложи још 8 милиона евра и да не промени намену али то није нигде изричито напоменуто и није јасно условљено“ – саопштили су из Двери.

Они питају зашто у време пандемије Град Београд и градоначелник продају симбол Београда?

„У наредних десет дана мало је вероватно да ће моћи да дођу заинтересовани купци, посебно из иностранства, како би ова непокретност добила реалну цену због пандемије која је у Србији а посебно у Београду у експанзији и ванредног стања у Београду и многим другим градовима. Посебно је сумњиво да се у време пандемије расписује конкурс за продају симбола Београда који траје само 14 дана, уместо минимум 30 дана и више“ – наводи се у саопштењу.

Из покрета су изразили сумњу да је Јавни конкурс привид поштовања закона, а да договор о куповини Београђанке начелно већ постоји.

„Српски Покрет Двери тражи од Градоначелника Београда и челних људи Града да се овај и сви поступци јавног конкурса и других увида, зауставе и прекину све док траје пандемија корона вирусом односно све док траје ванредно стање у Београду и тражимо да се ова непокретност која представља препознатљив симбол града додатно заштити и остане у власништву Београђана. У супротном сматраћемо да је Градоначелник прекршио сва обећања дата грађанима и да ће сносити сваку врсту одговорности због продаје симбола Београда Палате Београд- Београђанке и да ћемо у том правцу предузети све правне радње уколико се овај конкурс реализује“ – стоји у саопштењу.

Оштар одговор Руске православне цркве због претварања Аја Софије у џамију! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Данас

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА