Најновије

ГУБИМО РАТ СА КОРОНОМ: Србија у “црвеној зони” (ФОТО)

Ситуација са коронавирусом у читавом свету је комплексна, али није свуда и компликована. Неке земље зауздавају вирус боље од других и оне се налазе у зеленој зони, док неке друге по свему судећи полако губе битку са вирусом. Србија је, као што се да претпоставити у другој групи, међу земљама које хитно морају да реагују и покушају да зауставе сумануто ширење епидемије.

Илустрација (pixabay. com)

Земље у свету на сајту Endcoronavirus.org  означене су зеленом, наранџастом или црвеном бојом у односу на то како се боре са коронавирусом и каква је ситуација у њима тренутно.

У тзв. зеленој зони од земаља у нашој околини налази се Словенија, док је остатак региона сврстан у црвену зону, односно групу земаља које би требало да хитно предузму мере у циљу сузбијања ширења коронавируса.

Зелене зоне су оне које такође треба заштитити и одржати релативно стабилну ситуацију.

Графикони показују да се Србија налази практично при самом крају црвене групе са скоро 20.000 потврђених случајева, са упадљивим варијацијама криве; у другој половини маја и првој половини јуна је, у складу са званичним објављеним подацима, забележена стагнација и крива показује стабилан пад у броју новооболелих, а потом нагли скок крајем јуна.

На графикону који прати ситуацију у Црној Гори такође се види стабилизација ситуације у којој је Црна Гора себе прогласила првом “цорона фрее” државом у Европи, али и пораст броја случајева који је уследио. У читавом свету бележе се такве скокови, иако нема потпуне сагласности је ли реч о другом пику првог таласа или је већ наступио други талас који се очекивао на јесен.

Пораст броја случајева види се и у Албанији, али и Хрватској која је такође бележила стабилнији период у којем чак по неколико дана за редом званично није било новооболелих. Скок бележе и Северна Македонија и Бугарска.

Испод Шведске се налазе и Таџикистан, Турска, Уједињени Арапски Емирати, Украјина, САД, Узбекистан и Венецуела.

И у Србији могућ италијански сценарио. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: nova.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА