Најновије

ОВО ЧЕКА СРБИЈУ! Борељ открио детаље разговора Вучића и Хотија

Високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Ђузеп Борељ изјавио је данас да је наставак дијалога Београда и Приштине важан тренутак за њега и за ЕУ, али је оценио да преговори у Бриселу нису били лаки.

Ђузеп Борељ (Фото: Јутјуб)

"Наш рад с председником (Србије Александром) Вучићем и премијером (привремених приштинских институција Авдулахом) Хотијем тек почиње", поручио је Борељ у блогу посвећеном јучерашњем састанку, првом физичком сусрету лидера две стране после 20 месеци, у оквиру дијалога којим посредује ЕУ.

Борељ је у блогу, објављеном на сајту Европске службе за спољне послове, навео да поштује то што су Вучић и Хоти јуче, како је навео, искрено и конструктивно изнели своје ставове, "чак и када је било неслагања".

"Био сам импресиониран чињеницом да су били спремни и жељни да наставе посао. Тражили смо од њих да пошаљу свој тим већ следеће недеље како не бисмо губили време", навео је Борел.

Он је потврдио да ће наредни састанак са Вучићем и Хотијем бити у септембру.

"Радујем се што ћу радити с њима и драго ми је што можемо рачунати на дуго дипломатско искуство специјалног представника ЕУ Мирослава Лајчака на овом сложеном задатку. Имамо много тога да постигнемо за добро Србије, Косова и ЕУ", рекао је Борељ.

Он је додао да му је било задовољство да, заједно са Лајчаком, угости Вучића и Хотија.

"То је био важан тренутак за мене и Европску унију. Дијалог, којим је ЕУ почела да посредује 2011. године, у сржи је онога што желимо да урадимо на Западном Балкану", рекао је Борељ.

Он је подсетио да је током саслушања пред Европским парламентом рекао да ће дијалог сматрати једним од својих главних приоритета.

Истовремено је захвалио француском председнику Еманулеу Макрону и немачкој канцеларки Ангели Меркел на томе што су, како је оценио, упутили снажну поруку подршке дијалогу Београда и Приштине тиме што су сазвали самит у Паризу.

Борељ је навео да су Меркел и Макрон процесу дијалога дали нови подстицај да поново отпочне.

Осврћући се на јучерашњи наставак дијалога, Борељ је рекао да су цело поподне и рано увече провели у интензивним дискусијама са два партнера.

"То нису биле лаке дискусије", навео је Борељ.

Ного испред Скупштине послао важну поруку грађанима! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА