Најновије

КОН: У Београду неповољно, сви смо можда заражени

Епидемиолог Предраг Кон каже за РТС да је јасно да је активност коронавируса све већа и да смо у максимуму који ће трајати бар још недељу дана. Основна ствар је да је дошло до преноса вируса директним контактима и ситуација је сада таква да свакога кога сретнете можете сматрати заразним, поручује Кон.

Епидемиолог Предраг Кон (Фото: Јутјуб)

Повећан број тежих случајева и пацијената на респираторима последица је повећане активности вируса, рекао је Предраг Кон гостујући у Дневнику РТС-а.

Основна ствар је да је дошло до преноса вируса, а пренос се омогућава директним контактом што значи да је наше понашање довело до тога, рекао је Кон.

"Основно је да схватимо да међу тестиранима у неким ковид амбулантама у Београду налазимо и до 85 одсто позитивних. Епидемиолошка ситуација је неповољна и неопходно је спроводити мере које су већ донете. Заштита са маскама када их сви користе, посебно у затвореном простору, јесте чак 99 одсто, а ако их не користе сви, онда је знатно мања, 30 одсто. Ситуација је сада таква да свакога кога сретнете може бити заразан и то мора тако да се посматра", нагласио је Кон.

Када је реч о томе да је међу оболелим све више младих, Кон каже да је то уобичајено јер када дужи период имате лакшу клиничку слику, имате такозвано тихо прокужавање, и на крају се деси да дође до потпуне инфекције, која изазове тешку форму болести.

На питање да ли ће бити донета одлука о ограниченом окупљању на отвореном или у затвореном простору, Кон каже да то није толико важно колико да се поштују већ донете мере.

"Да ли ће нове мере бити донете или не, одлучиће Кризни штаб, али уколико се поштују ове мере са дистанцом и ношењем маски, онда нове нису потребне", каже Кон.

Организатори свих окупљања, сваке врсте спортских догађаја, директно су одговорни и они су ти који треба да воде рачуна о спровођењу мера, рекао је Кон.

Када је реч о раду ноћних клубова, Кон каже да ако се будемо ослањали само на доношење мера, имаћемо економско пропадање не само власника тих објеката већ и запослених који тамо раде, као и њихових породица.

Путин остаје на челу Русије до 2036. године. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА