Најновије

ТЕШКИ ДАНИ ЗА НАТО! Макрон и Ердоган на ратној нози, само ће једна земља из свега изаћи као победник!

Тренутне тензије између Париза и Анкаре, посебно због Либије, Сирије и источног Средоземља, могу да прерасту у озбиљан раздор у НАТО, посебно после одлуке Француске да због недавног инцидента са Турском у Средоземљу повуче своје бродове са НАТО вежбе "Чувар мора" у Медитерану.

Макрон и Ердоган (Фото: Јутјуб)

Сукоб Француске и Турске ескалирао је прошлог новембра када је турски председник Реџеп Тајип Ердоган "саветовао" француског колегу Емануела Макрона да "провери да му није мозак мртав", након што су двојица челника разменила критике због офанзиве Анкаре на североисток Сирије.

Ердоган је то рекао алудирајући на Макронову констатацију да је "НАТО клинички мртав", што је подигло прашину међу савезницама, али и у целом свету.

Турска је недавно оптужила Француску за "увлачење Либије у хаос", само дан након што је Макрон оптужио Анкару да је укључена у "опасну игру" у Либији и позвао Ердогана да оконча своје активности у ратом разореној земљи.

Турска подржава владу Националног споразума (ГНА) у Триполију и оптужује Француску да фаворизује ривалског команданта Халифа Хафтара који контролише источни део Либије, мада Париз то негира.

Напетости између два НАТО савезника недавно је ескалирала након сукоба турских ратних бродова и француског ратног брода на Средоземљу 10. јуна.

Француски министар одбране оптужио је Турску да је својим ратним фрегатама малтретирала француски ратни брод тако што су га спречили да изврши контролу турског теретног брода за који су сумњали да кријумчари оружје у Либију (која је под санкцијама).

Анкара је одбацила оптужбе као "смешне", а НАТО преиспитује цео случај.

Турска је 22. јуна притворила четворицу својих држављана под сумњом да шпијунирају за Француску преко конзервативних и верских група.

Уз све политичке и војне карте на столу, кључно питање је може ли овако буран однос да ескалира до тачке ривалства и промени ионако крхку равнотежу у НАТО алијанси.

Стручњаци напомињу да је ривалство Турске и Француске око Либије и Медитерана само један угао много комплексније геополитичке игре у којој је кључна улога Русије која ће из целе ситуације извући највећу корист. Куповином С-400 Турска је створила нову политичку реалност, за коју западне силе тренутно немају одговор, што додатно појачава тензије и међу НАТО савезницама.

За експерте, улога Немачке и Италије ће у будућности бити кључна у затварању "празног простора", у супротном ће се геополитичко ривалство наставити, а то може задати кобан ударац НАТО алијанси.

Тенутно, стручњаци се слажу да је Француској и Турској хитно потребан "медијатор" и да је ситуација много комплекснија од "идеолошке разлике", као и да су у питању озбиљни интереси у Медитерану али и Подсахарској Африци.

- Обе стране делују у заштиту својих националних интереса, и то се ускоро може одразити и на однос између ЕУ и Турске, што би отежало трговинску и сваку другу сарадњу, а ојачало позицију Русије - напомиње турски експерт Озгур Унлухисарчикили.

Вучић вечерас објављује најтеже мере за Београд! Или полицијски час или потпуно затварање града. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА