Најновије

НЕ ПИТАЈУ КОЛИКО КОШТА ДА БИ ОДБРАНИЛИ ЗЛОЧИНЦЕ: Милиони евра за одбрану Тачија и Весељија!

Привремене институције власти у Приштини издвојиле су милионе евра за помоћ бившим вођама такозване Ослободилачке војске Косова који су оптужени у Хагу, али званичници не износе детаље како се новац троши, пише Балканинсајт.

Хашим Тачи и Кадри Весељи (Фото: Јутјуб)

Према косовском буџету за 2019. годину, потрошено је 1.556.089 евра на активности везане за специјализоване коморе, али косовско министарство правде није дало никакве детаље о конкретним активностима на које је овај новац трошен, наводи се на сајту.

Ове године у косовском буџету је издвојено 4,15 милиона евра за финансијску подршку оптуженима у судским поступцима у специјализованим коморама, али министарство правде није износило детаље како је овај новац утрошен, преноси РТС.

Како се подсећа, до сада су Хашима Тачија у Хагу заступали Пјер Ричард Проспер и Џефри Најс.

Након што су овог месеца међународни тужиоци за ратне злочине у Хагу четири дана саслушавали косовског председника Хашима Тачија отворило се питање ко плаћа правне заступнике бивших вођа тзв. Ослободилачке војске Косова, наводи се на сајту.

Тачи након саслушања није открио никакве детаље о испитивању, нити о случајевима и оптужбама које му се стављају на терет.

Специјализовано тужилаштво у Хагу поднело је предлог оптужнице против Хашима Тачија и Кадрија Весељија у којем се терете за низ злочина против човечности и ратне злочине, укључујући убиство, присилно нестајање лица, прогон и мучење.

Косовски председник, такође, није открио ни детаље о начину на који се финансирају његови правни заступници. Тачи је ангажовао америчког адвоката Пјера Ричарда Проспера.

Проспер је бивши тужилац Међународног кривичног суда Уједињених нација за Руанду, а вршио је и дужност америчког амбасадора за питања ратних злочина од 2001. до 2005. године.

Тачија је на саслушању у Хагу бранио британски адвокат Џефри Најс.

Ни канцеларија косовског председника ни косовско министарство правде нису дали објашњење ко је платио трошкове заступања Тачија и путне трошкове, наводи Балканинсајт.

Поједини политички аналитичари наводе да је Тачи имао обавезу да јавност извести о томе у ком својству је саслушан и које су конкретне оптужбе које му се стављају на терет, али и да одговори на питање ко је плаћао трошкове пута и адвоката.

Недостатак транспарентности у случају саслушања Тачија је само један у низу када је у питању потрошња новца и питања везана за Хашки суд за ратне злочине, упркос великим износима који су укључени у то, закључује се у тексту.

Koрона је глобални удар на човечанство - следи нешто горе! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА