Најновије

БИВШИ НАЧЕЛНИК ГЕНЕРАЛШТАБА ОТКРИВА: Ево зашто су Руси напустили Косово

Русија је 1999. била слаба, тадашњи министар одбране Иванов и начелник Генералштаба Анатолиј Квашњин додворавали су се Америци, уверени да ће Русија ојачати ако учине уступак Америци. То је разлог што су се четири године после заузимања "Слатине", аеродрома у Приштини, руски војници повукли с Косова, тврди руски руски генерал-пуковник Леонид Ивашов, који је осмислио операцију "Слатина" и који је у договору са тадашњим српским начелником Генералштаба Драгољубом Ојданићем и реализовао акцију заузимања аеродрома у Приштини.

Руски војник на Косову (Фото: Јутјуб)

Ојданић истиче да је Ивашов одлично упућен у сва дешавања, те да су његове намере према Србима, за разлику од Квашњина, биле часне и херојске:

- То је човек који заслужује поштовање и који је био већи Србин од многих.

Притисак из Вашингтона

Истичући да је потребна анализа како би се утврдила пуна истина о руском деловању на Косову, Ојданић наводи да је руски батаљон у јуну 1999. у покрајину ушао на основу свих важећих међународних права и прописа и у складу са Резолуцијом 1244.

- Међутим, познато ми је да је Русија била под страховитим притиском Америке. Чак и у тренутку када је руска војска кренула у операцију "Слатина". У то време и руски председник Јељцин је дао подршку за улазак Руса у Приштину. Строуб Талбот, заменик Мадлен Олбрајт безуспешно је захтевао од Ивашова да обустави акцију. Руски батаљон је пре снага НАТО, Америке и Британаца ушао на "Слатину". То је, између осталог, касније био повод да Олбрајтова од Јелциња захтева смену Ивашова, што се касније и догодило - наводи генерал Ојданић.

Грешка Београда

Додаје да је поред превирања у тада слабој Русији, коју су додатно слабили сукоби руских генерала са генералима наклоњеним Америци, и Србија је повукла потезе који су помогли да се Руси повуку с Косова.

- Тадашње власти у Београду нису показивале интерес за присуство руских снага на Косову и Метохији. Ситуација у Русији и став Београда довели су до великог губитка, што се десило 2003, када су руске снаге напустиле нашу покрајину - закључује Ојданић.

Марш за Трећи светски рат

-Руски батаљон кренуо је пут Републике Српске 11. јуна 1999. у цик зоре

-Задатак је био да се стигне пре НАТО трупа, које су пут Косова кренуле из Македоније

-Колона је стигла у Приштину у два сата ујутро 12. јуна 1999.

-Сви Срби су изашли на улице Приштине да поздраве руске војнике и официре

-Падобранци преузели контролу над аеродромом, поставили страже, подигли контролне пунктове на прилазима и спремали се за долазак НАТО трупа.

Медијски рат генерала

Према речима Ивашова, Квашњин у јуну 1999, док је трајао марш у два наврата, по жељи Американаца покушао је да заустави улазак руског батаљона у јужну српску покрајину. Због различитих тумачења дешавања на Косову, руски генерали већ месецима воде медијски рат у руским медијима.

О Квашњину нимало похвално није говорио ни руски председник Владимир Путин. Открио је да му је на питање зашто руска војка усиљено маршира ка "Слатини", Квашњин овако одговорио:

- Јасно нам је да ћемо кад-тад одатле отићи, али ћемо имати чиме да тргујемо.

Ивашов о уласку руске војске на Косово:

-Увели смо наш контингент да бисмо подржали Србе, да зауставимо геноцид над српским народом на Косову

-Заузимање "Слатине" усаглашавао са Слободаном Милошевићем и Ојданићем

-Хтео је да руске десантне јединице пребаци у Ниш како би брже интервенисали на Косову

-Било је неопходно заштитити Србе и показати да се ми нећемо потчињавати САД, које су се понашале набусито

-Да ми нисмо извели наш марш, Американци би се на Косову самостално распоредили.

Здравствени систем је пукао, лекари заражени и болесни. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Српски Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА