Најновије

ОПЕТ ОБМАЊУЈЕ НАРОД! ВУЧИЋЕВА НЕМАЧКА: "Болница у Новом Пазару личи на поправљену шталу"

Вучић је на РТС-у показивао фотографије нове зграде Завода за јавно здравље у Новом Пазару која је направљена пре годину дана, а остале одређене зграде су старе и по 100 година које су "само мало боље поправљене штале" - изјавила је активисткиња за људска права Аида Ћоровић као реплику на хвалисање председника Србије и речи како је "болница у Новом Пазару опремљенија од многих немачких".

Вучић (Фото: predsednik.rs)

У Новом Пазару од последица коронавируса је за 24 сата преминуло пет особа. На лечењу се налази 363 пацијента, од којих су осам на респиратору. Алармантно, помоћ људима је неопходна, пре свега због лоших услова у болници. А само пре неколико дана председник је изјавио:

- Не постоји ствар која недостаје. Од тестова, маски, одела, свих машина... Па боље сте опремљени него било која немачка болница - рекао је Вучић.

Активисткиња за људска права из Новог Пазара Аида Ћоровић сликовито је описала колико Вучић обмањује, замењује тезе и пласира спинове и полуинформације.

- У Новом Пазару, Тутину, Сјеници је стање алармантно и тешко, изгледа прилично страшно, много људи се јавља, а то су домови здравља са малим капацитетима и ми добијамо слике да људи седе у колима и примају инфузију, седе на трави и чекају да их неко прими - рекла је Ћоровић у емисији "Наши дани".

Наводи да су пре свега људски капацитети мали, те да нема основних заштитних средстава - маски, рукавица, мантила, као ни опреме, јер већина медицинских центара у унутрашњости користи опрему и инфраструктуру из бивше Југославије.

Такође, нема довољно кисеоника, а како сазнајемо, од лекара који су се пожалили на мучне сцене из новопазарске болнице, пацијенти буквално моле лекаре и вуку их за мантил како би им олакшали дисање и дали кисеоник, којег нема.

Ћоровић је додала да се управо у Новом Пазару, Тутину и Сјеници дешава да су "релативно млади, здрави људи, који никада нису имали симптоме неке болести - покошени".

Наводи да је Александар Вучић у емисији Упитник, док је објашњавао како Нови Пазар има болницу какве нема ни у Немачкој - показивао фотографије нове зграде Завода за јавно здравље која је направљена пре годину дана, а да су остале одређене зграде старе и по 100 година које су "само мало боље поправљене штале".

- Респиратори које је Вучић донео стоје неотпаковани. Раде три респиратора која су већ радила, јер нема инфраструктуре да се они укључе. Дв,а три дана пре доласка Ане Брнабић и Златибора Лончара у Нови Пазар, чула сам се са пар пријатељица које раде у болницама у Пазару, Тутину, Сјеници, и сви су ми рекли да је стање катастрофално, да пацијената има много, да немају никаква средства за рад. Буквално им се дају црне кесе за ђубре које им глуме мантиле, да доносе сами маске, да перу рукавице док им се не распадну - рекла је Ћоровић.

Зато је иницирала сакупљање средстава преко свог Фејсбук профила. Објава на профилу је до јутра имала преко 3.000 прегледа, а само са Аидиног профила је било више од 15.000 дељења.

- Болест не бира, не зна за религију, ни за нацију, ни за боју кожу. У овој причи морамо да се држимо заједно. Ово није прича да се помогне... Многи су ме питали да ли то Србија занемарује Санџак, Рашку област, како год хоћете. Ова држава занемарује своје грађане, како год се они звали. Само онај ко није уз њих, и ко није спреман да ради криминалне радње уз њих, је грађанин првог реда. Ово је прича о грађанској солидарности, ово је прича о обичном малом човеку који се бори са елементарном бедом, са проблемима свакодневног преживљавања, гомилом егзистенцијалних проблема и на све то му се разболи неко драг или више њих. За мене је суштина целе приче био крик и плаче оне девојке која је ушла, Сенаде Јашаревић, и рекла: "Зар су вам избори важнији од наших живота?" И то је кључно питање. Зар су избори важнији од наших живота? Како год се ми звали - рекла је Ћоровић.

Вучић ће одлучивати о свему, састав нове владе небитан. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: direktno.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА