Најновије

НАТО ЗВАНИЧНИК СКРЕСАО ЗАПАДУ: Набавка војне опреме одлука је државе, Србија има право да слободно бира

Званичник НАТО који је желео да буде анониман изјавио је да је набавка војне опреме одлука државе и да Србија има право да слободно бира своје политичке и безбедносне аранжмане.

Војска Србије (Фото: vs.rs)

Он је то рекао агенцији АП, а поводом вести да Србија разматра да од Кине купи савремени ракетни одбрамбени систем ФК-3.

"НАТО и Србија су блиски партнери и посвећени смо јачању нашег партнерства са Србијом уз пуно поштовање њене политике неутралности", рекао је НАТО званичник који је инсистирао на анонимности.

Како наводи америчка агенција, руско и кинеско наоружавање Србије, као и њихов растући политички и економски утицај са забринутошћу посматрају и на Западу и у суседним земљама.

Агенција даље наводи да је Србија, која званично жели да се придружи ЕУ, прогласила војну неутралност 2006. године и придружила се програму НАТО "Партнерство за мир", као и да се председник председник Александар Вучић противи чланству у Алијанси, иако су скоро све земље у окружењу већ чланице.

Даље се подсећа да је председник Србије Александар Вучић изјавио да је Србија размишљала, али да још није купила систем ФК-3, извозну верзију система средње генерације ХК-22.

АП наводи да је Србија војску углавном унапређивала руским авионима и оклопним возилима, а прошлог месеца је примила шест кинеских извиђачких беспилотних летелица, по чему је постала прва европска држава која је поставила кинеске беспилотне летелице.

Америчка амбасада у Београду саопштила је да је набавка војне и одбрамбене опреме суверена одлука сваке државе, али да би владе требало да схвате краткорочне и дугорочне ризике и трошкове повезане са пословањем са кинеским компанијама.

На то је, подсећа АП, Вучић реаговао изјавом да "кад год Србија одлучи да купи нешто, неко има нешто против тога" и додао да ракетни систем ФК-3 није на листи америчких санкција против Кинхе и да куповина зависи од финансијског договора.

"Донећемо ту одлуку као слободна и суверена земља", рекао је Вучић.

Да ли је кинески ракетни систем висока цена слободне воље Србије, сазнајте ОВДЕ!

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА