Најновије

ПОЛАКО СЕ РАСКРИНКАВА: Овако је финансијер Српске напредне странке извозио оружје за Јерменију

Слободан Тешић, финансијер Српске напредне странке (СНС), извозио је оружје за Јеременију преко пореског раја Маршалских Острва, објавио је недељник НИН у новом броју.

Оружје (Фото: pixabay)

Недељник констатује да је „Застави оружје, по речима министра трговине, туризма и телекомуникација Расима Љајића, издата једна дозвола 2019. за извоз оружија у Јерменију по уговору вредном 120.000 евра, док су Тешићева предузећа Вектура транс и Партизан тек добили преосталих 18 дозвола за извоз оружја од 2017. до данас у ову земљу по уговорима вредним скоро 33 милиона евра“.

– Документа о извозу оружја Министарства трговине, туризма и телекомуникација – указао је НИН, „откривају да извоз у Јерменију током 2017. и 2018. (за 2019. и 2020. још нема података) није обављан директно већ преко фирме основане на Маршалским Острвима“.

– Оружје није буквално извожено преко Маршалских Острва, већ су Тешићева предузећа само потписала уговоре са неком офшор фирмом из те земље. Такав извоз преко још једног посредника са Маршалских Острва ствара сумњу да је Тешић осим прописане комисионе зараде од пет одсто, уговорене са српским фабрикама, остварио и додатну нелегалну зараду – наводи се у НИН-у.

Како тај недељник пише, „у документу Министарства трговине за извоз оружја 2017. наводи се да су издате две дозволе за извоз преко Маршалских Острва за Јерменију вредан 1,24 милиона долара“.

– За 2018, када је председник Србије Алексанадр Вучић био у Азербејџану, у документу Министарства трговине се наводи да је дато пет дозвола за извоз оружја у Јерменију преко Маршалских Острва вредан укупно 8,88 милиона долара. Од тих пет дозвола почела је реализација четири уговора вредна 8,13 милиона, а до краја 2018. је испоручено оружје вредно 2,45 милиона долара – истиче НИН.

Задатак да, како наводи НИН, „испегла“ односе са Азербејџаном због извоза оружја у Јеременију поверен је потпредседнику Владе и министру полиције Небојши Стефановићу.

Да ли је кинески ракетни систем висока цена слободне воље Србије, сазнајте ОВДЕ!

Извор: НИН

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА