Најновије

ЗАПАД НА РЕСПИРАТРОРУ! Општа узбуна због руских вакцина

Вест да је Русија прва регистровала вакцину против корона вируса после дугог периода раста оборила је цену злата на светским берзама и изазвала узбуну међу стручњацима за јавно здравље на Западу.

Вакцина (Фото: Pixabay)

Они кажу да је тешко веровати у вакцину за коју нису објављени сви релевантни подаци, а из Русије одговарају да је реч само о зависти западних земаља и компанија, којима су помршени планови на светском тржишту.

Ајфер Али, специјалиста за испитивање лекова у британској Ворвик бизнис школи изнео је тврдњу да Русија спроводи експеримент на нивоу велике популације и да муњевито одобравање вакцине може значити да се могуће негативне нуспојаве вакцине неће открити. Придружили су му се други стручњаци у Великој Британији који кажу да је реч о одлуци која није морална и да би било који проблем с руским програмом вакцинисања био погубан и с негативним учинцима на здравље, али и учинио да светске популације касније масовно избегну вакцинисање.

Диктат цена

Главни амерички епидемиолог Ентони Фаучи изјавио је да се нада да ће Руси дефинитивно доказати да је вакцина сигурна и ефикасна, али да озбиљно сумња да је тако. Он тврди да су сигурносни стандарди у Русији и Кини различити од оних у САД. Сумњу у квалитет и безбедност руске вакцине против корона вируса изразила је и Немачка и истакла да се лек у Европској унији може регистровати тек после свих клиничких испитивања (три фазе на групама од неколико десетина, затим стотина и на крају хиљада добровољаца.

Међутим, упада у очи да је реч о земљама чије фармацеутске компаније још покушавају да створе вакцину и продају је на светском тржишту које се процењује на 7,5 милијарди људи. Притом су богате земље Запада, САД, Велика Британија, ЕУ и Јапан закупиле или резервисале најмање 2,8 милијарди вакцина, што значи да би остатак света морао да чека почетак вакцинације можда и годину и по дана. Појава руске вакцине квари им планове да диктирају цену на светском тржишту.

Атест код СЗО

Москва истиче да је њихова вакцина регистрована након завршене две фазе клиничких испитивања, али да то не значи да ће се одмах приступити масовној вакцинацији, иако су уверени да је препарат ефикасан и безбедан. Руско Министарство здравља објаснило је да ће се урадити и трећа фаза на узорку од неколико хиљада људи, да би у септембру били вакцинисани најугроженији: здравствени и просветни радници.

Тако ће се добити узорак не од неколико хиљада, него и до милион вакцинисаних људи чије ће стање бити праћено како би се отркиле евентуалне компликације и последице којих до сада није било осим уобичајених код дела добровољаца: црвенила на месту убода, краткотрајног и малог скока температуре и благе главобоље, све као код вакцине грипа.

Тек тада ће Русија затражити и атест Светске здравствене организације (СЗО) и приступити масовној вакцинацији становништва чији је почетак планиран за октобар.

Безбедно и ефикасно

Руски министар здравља Михаил Мурашко каже да је критика њихове вакцине са Запада неоснована и изазвана страхом од конкуренције. Он је поновио да је руска вакцина безбедна и ефикасна, пошто је код свих добровољаца створила висок ниво антитела на корона вирус.

– Притом ни код једног добровољца нису примећени озбиљни поремећаји у имунизацији – рекао је Мурашко.

У Светској здравственој организацији кажу да су у контакту с руским властима и научницима и очекују да проанализирају информације о испитивању вакцине.

Наруџбина милијарду доза

Председник московског државног Фонда Директних инвестиција Кирил Дмитријев рекао је да је више од 20 земаља, почев од Блиског Истока, Азије и Јужне Америке заинтересовано да купи милијарду доза вакцине.

– Ми тренутно можемо да обезбедимо производњом половину тог обима. Зато смо до сада уложили око 47 милиона евра у проширење производње – рекао је Дмитријев.

Руско Министарство здравља саопштило је да ће 60 одсто домаћег становништва бити прво вакцинисано (око 90 милиона људи) и да ће прве партије препарата бити готове за две седмице.

Московски медији подсећају да је председник Србије Александар Вучић изјавио да је спреман да први прими вакцину, ако српски стручњаци потврде квалитет, те да је истакао да је то спас за економију.

Израел стаје у ред

Израел покушава да развије своју вакцину још од марта. Међутим, министар иностраних послова Јули Еделстајн сада каже да ће његова земља испитати руску вакцину и почети са Москвом преговоре о куповини уколико се увери у квалитет.

Једноставно генијално

Руски научници објашњавају да су вакцину направили лако и у наизглед невероватном року од 14 дана. Према њиховим речима, процес је почео у фебруару, а применили су технологију која је разрађена за вакцину против МЕРС-а, који је такође из породице корона вируса као и актуелни ЦОВИД-19.

Они објашњавају да су годинама развијали ефикасну, такозвану аденовекторску вакцину на бази обичног и безазленог вируса прехладе у који се уноси део генома МЕРС-а. Када се вакцина унесе у организам, он ствара антитела и самим тим имунитет и на прехладу и на МЕРС иако се ниједна његова честица, ни жива ни мртва, не даје човеку. Затим се даје још једна вакцина са другим вирусом прехладе, али такође са делом генома МЕРС-а, чиме се имунитет на овај облик короне појачава. Према речима руских научника, реч је о делу генома који је заједнички за све облике МЕРС-а, како би се створио имунитет и на његове мутиране врсте.

Они с поносом истичу да је свако генијално решење једноставно, па тако и њихово.

Када су почетком фебруара схватили сву страхоту актуелног Ковид-19 требало је само да дешифрују његов геном. После тога било им је довољно само 14 дана да део генома Ковид-19 унесу у вирусе прехладе, уместо МЕРС-а.

Током пролећа спроведена су истраживања на животињама, а у јуну је вакцине Научног центра Министарства одбране примило првих 38 добровољаца. У другој фази испитивање је спроведено на 800 људи и ефикасност и безбедност потврдили су Центар Гамалеи и Сеченовски медицински универзитет у Москви.

Оксфорд заостао

Занимљиво је да се вакцина универзитета у Оксфорду у компаније Астразенека чека с највећом пажњом, иако шеф владине комисије Кејт Бингем каже да тај препарат можда неће бити потпуно ефикасан и да ће само смањити симптоме Ковид-19-19.

Оксфордска вакцина заснива се на истом принципу као руска, али се део генома Ковид-19-19 уноси у вирус прехладе шимпанзи.

Прочитајте ОВДЕ чиме су то научници шокирани а тиче се руске вакцине.

ИЗвор: vesti-online. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА