Најновије

ПОЛИТИЧКИ АНАЛИТИЧАР: Размена територија једино решење за Косово

Члан Покрета Самоопредељење Авни Зогиани у изјави каже да су последње изјаве високог функционера ДСК Љутфија Хазирија, о размени територија у циљу доласка до компромиса, врло опасне, док са друге стране политички аналитичар Шкељзен Маљићи каже да је управо та идеја једино решење.

Илустрација (Фото: Јутјуб)

Зогиани сматра да Хазири на неодговоран начин прикупља политичке поене у изборне сврхе.

– Врло је неозбиљан, кад са таквом лакоћом говори о тако важној ствари. Несрећа је што он не схвата колико је неодговоран, па му се као високом функционеру Демократског савеза Косова пружа простор за тај незрео и опасан став. Изгледа да је Хазири заборавио шта је проузроковало покушаје промене граница пре две деценије у нашем региону – каже Зогиани.

Заменик председника ДСК-а Љутфи Хазири изјавио је пре два дана гостујући на једној приштинској телевизији, да Србија неће прихватити независност лажне државе без компромиса. Он као решење види размену територија, по којој би „Прешевска долина“ требало да се замени за Лепосавић и 17 околних села.

Аналитичар Шкељзен Маљићи наводи да Хазири константно говори о размени територија и додаје да се у Демократском савезу Косова то толерише.

Стара идеја, још од Ћосића

– Хазири је и раније заступао ту идеју да Прешевска долина треба да постане део Косова, сада је мало конкретизовао који обим размене треба да се предложи. То је идеја која је била у оптицају до пре две године у некој озбиљнијој форми, тада је политички поражена у неким међународним круговима. Немачка је била против. Али то је старија идеја, још од Ћосића. Чак је и председник Хашим Тачи променио мишљење које је имао раније – каже Маљићи.

Међутим, Маљићи напомиње да функцинер ДСК Хазири није далеко од истине када говори о размени територија, иако се на први поглед чини да је та идеја потиснута. Маљићи сматра да за нормализацију односа окупиране српске покрајине и Србије не постоји друго решење.

– Никоме није јасно како може доћи до споразума у оваквим околностима, кад Србија понавља да неће пристати да призна независност тзв. Косова ако не добије нешто заузврат – указује Маљићи и додаје да је и Хазири алудирао на то.

Немачка против

Како каже, међународна заједница је у неколико наврата саопштила да ће подржати сваки споразум који договоре две стране.

– Сада афирмишу један принцип, ако се две стране договоре онда се они неће мешати. Немачка је одбијала ту формулу зато што она уводи један преседан који би и у другим деловима Балкана и света имао последице, а с обзиром да дијалог Србије и Косова нема алтернативу увек ће се враћати овом решењу – закључио је Маљићи.

Људи у градовима су у заблуди да ће им достављати храну, због короне глад постаје реална претња. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: kosovo-online. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА