Најновије

КАЛАШЊИКОВ У ЛУКАШЕНКОВОЈ РУЦИ НОСИ СКРИВЕНУ ПОРУКУ! Председник Белорусије противницима послао опасну опомену (ВИДЕО)

Белоруски председник Александар Лукашенко са „калашњиковим“ у руци и панциром на себи стао је крај кордона до зуба наоружаних полицајаца да би показао да се не плаши демонстраната у центру Минска.

Лукашенко (Фото: Јутјуб)

„Беже као пацови“

Појединци сматрају да је човек који 26 година влада бившом совјетском републиком овим „мрачним потезом“ показао колико се у ствари плаши народа и упао у нову замку. С друге стране, има и оних који верују да је ово тактика којом ће Лукашенко успети да остане на власти упркос томе што већ 16 дана трају протести због тога што је прогласио победу са 80 одсто освојених гласова на изборима 9. августа.

Док су демонстранти у недељу шетали централним деловима Минска, а руски Тасс процењује да их је било око 200.000 (нешто мање него седам дана раније), белоруски председник их је надлетао хеликоптером.

- Ближе, ближе тргу... Не видим трг... лево, још лево - Лукашенко говори пилотима, показали су снимци које је објавила његова прес-служба.

А онда излази из хеликоптера, па прилази полицајцима.

- Хвала вам. Сјајни сте - рекао им је он.

Као по команди, полицајци су му одговорили:

- Бићемо са вама до краја.

- Беже као пацови - рекао је Лукашенко у једном тренутку.

Међутим, демонстранти нису бежали, али су мирни протести завршени без инцидената. Ипак, појављивање председника са аутоматом деловало је злокобно. „Лукашенко је изгледао као да се налази у научнофантастичном филму“, објавила је Космомолска правда. Како су додали, уз њега је био и његов син Николај (16), звани Коља. Такође је на себи имао панцирни прслук и „калашњиков“.

- Лукашенко изгледа одлучно, али је ово мрачан призор. Да ли је било потребно да дође до тога? Није било околности више силе. Ово је груба грешка у политици - поручио је руски сенатор Алексеј Пушкин.

Изборна кампања

Политички коментатор Радија Свабода Јуриј Дракахруст каже да је могуће да је појављивање са пушком само лош пропагандни потез, али да се плаши нечег горег.

- Дуго белоруски пропагандисти покушавају да покажу како се протести смирују, али слика врховног команданта који узима оружје и долази на ивицу... то нема везе са смиривањем. Могуће је, додуше, да Лукашенко и не мисли о пропаганди, већ шаље јасну поруку - да је спреман да убија, да дотакне ново дно - написао је он на Телеграму.

Има и других мишљења. Тако један дописник Космомолске правде хвали Лукашенков перформанс.

- Шта се десило са Лукашенком? Обилази фабрике, иде на митинге, шета са аутоматском пушком у руци... Зашто се првих дана чинило да се крије у бункеру док полиција туче по улицама? Тек сада је Лукашенко започео праву изборну кампању. Веома је једноставан разлог за ову трансформацију - за три дана он се четири пута чуо с Путином. Белоруска полиција је након тога престала да туче демонстранте, а Баћка (тата, Лукашенков надимак) се вратио у игру. Обрисао је све оптужбе на рачун Русије и добио је подршку. Москва не руши такве савезе. Слаби попут Виктора Јануковича добиће склониште, упорни као Башар ел Асад биће заштићени, а тврдоглави као Николас Мадуро добиће подршку - написао је Иван Грачев из КП.

Дмитриј Песков, портпарол руског председника Владимира Путина, рекао је јуче да Москва неће да коментарише појављивање Лукашенка с „калашњиковим“.

Ухапшене вође протеста

Координациони савет опозиције је саопштио да су његови чланови Сергеј Дилевски и Олга Коваљкова приведени у полицију у главном граду Минску и да је против њих покренут прекршајни поступак.

- Овакав потез показује одлучност председника Александра Лукашенка да угуши масовне демонстрације које су ушле у трећу недељу и догађа се дан након што је белоруски лидер дошао хеликоптером у своју резиденцију у Минску, испред које је протестовала опозиција, наоружан аутоматском пушком - саопштио је савет.

Светлана Тихановска: Очекујем скоре преговоре

Опозициона кандидаткиња на недавно одржаним председничким изборима у Белорусији Светлана Тихановска изјавила је да очекује скори почетак дијалога с властима председника Александра Лукашенка, преноси пољски дневник Газета виборча.

- Примарни циљ су нови избори - изјавила је она.

"Ким Џонг Ун је мртав!" Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА