Најновије

ОБРАЧУН КОД БЕЛЕ КУЋЕ! Дан Д за односе Београда и Приштине, али шта ако Трамп покуца на врата?

Још недељу дана остало је до састанка представника Београда и Приштине у Белој кући, који ће бити одржан 4. септембар.

КиМ/Бела кућа (Фото: pixabay. com/pravda.rs)

Док Албанци политичари сугеришу да би на њему могло да буде речи о коначном решењу и признању, а председник Србије њима поручује да уштеде керозин ако их само то интересује, домаћини састанка акценат стављају на економију.

Ипак, чини се да ће о којој год теми да буде речи, сусрет протећи у ишчекивању да ли ће на врата покуцати председник САД Доналд Трамп. А њега, кажу неки, интересује искључиво - коначни споразум.

Како год да буде било, стиче се утисак да ови разговори, још ако се у њих укључи Трамп, неће бити још један у низу састанака две стране након чега неће бити никаквог померања.

Напротив, оно се очекује и у јавном мнењу, а очекују га и стручњаци за Западни Балкан, који су сагласни да позив представницима две стране није упућен случајно, да у Белој кући мора доћи до некаквог договора, макар он укључивао споразуме у економском домену.

Ипак, не верују да ће се документ кој решава питање статуса бити потписан, али ни не искључују сасвим ту могућност.

Трампу је, кажу они, преко потребно нешто што ће му у финишу председничке кампање, у којој се све више прича о разговорима Београда и Приштине, помоћи да се задржи на функцији шефа државе у још једном мандату. А шта би то, а да не подразумева "међусобно признање" одговарало председнку САД и могло да буде представљено као његова велика победа, а да опет може да подмири и интересе обе стране у преговорима?

"Право је време"

Да ће се на састанку званичника Београда и Приштине у Вашингтону вршити велики притисак на Србију да потпише коначни споразум сматра професор на Лондонској школи економије и политичких наука (ЛСЕ) Џејмс Кер-Линдзи.

- Америчка влада жели да види свеобухватни политички споразум између Београда и Приштине - рекао је Линдзи.

Уз то, он наводи и да Вашингтон шансу за успех види у томе што сматра да је председник Србије Александар Вучић сада "јачи него икад".

- Након недавних избора он има неосвојиву позицију у парламенту. Вашингтон ће то имати као аргумент, у смислу, "ако Вучић сада не може да постигне споразум, када ће онда бити способан да то уради" - каже он, и додаје да и ЕУ, такође, мисли исто.

Каже и да би то била "чиста дипломатска победа за САД", и да они сматрају да је могуће наставити и у овом случају на тим основама.

- Како Трамп лоше ради, мислим да је његов тим схватио да му је потребна било каква победа коју могу да постигну, и то брзо. Јасно је да су на случају Косова видели потенцијалну победу - закључује Кер-Линдзи.

Трепча и Газиводе...

Данијел Сервер, професор вашингтонског Универзитета Џонс Хопкинс, каже да "није сасвим сигуран" да ли ће бити нешто потписано на састанку у Вашингтону, али не искључује могућност да буду постигнути "неки споразуми у економском домену, укључујући онај о Трепчи и Газиводама".

- Могућ је договор о специјалним економским зонама дуж границе између Косова и Србије. Сумњам да ће бити споразума о већим политичким питањима која се односе на нормализацију односа, јер се стиче утисак да Београд није вољан да призна тзв. Косово као независно и суверено, а Приштина не може да прихвати ништа мање од тога - сматра Сервер.

Како каже, косовски премијер Хоти има малу већину у парламенту и не жели да ризикује превремене изборе, на којима би готово сигурно убедљиво победио бивши премијер Курти.

"Симболични споразум"

Да су "Трамповој администрацији очајнички потребни спољнополитички успеси" сматра и Грегори Рејмонд, професор међународних односа на Универзитету Бојси у Ајдаху.

Томе у прилог иде и чињеница да је он недавно био посредник у постизању, како САД кажу, историјског мировног споразума који ће довести до потпуне нормализације односа између Изралела и Уједињених Арапских Емирата (УАЕ).

- Будући да се ближе председнички избори у САД и да је Трамп умногоме непопуларнији од Џозефа Бајдена по свим анкетама, његовој администрацији су очајнички потребни спољнополитички успеси, како би се унапредио имиџ председника у јавности у скренула пажња грађана САД са све већег броја умрлих од корона вируса и економских проблема у држави - каже он.

Као резултат тога, истиче, "очекујем да САД "притисну" обе стране да пристану на неку врсту споразума, могуће симболичног".

- Нарочито очекујем притисак на представнике Приштине, јер Вашингтон верује да има више "полуга утицаја" над њима - рекао је Рејмонд за "Данас".

"Не заобићи ЕУ"

Амерички професор и експерт за Балкан Алон Бен Меир оценио је уочи састанка делегација Србије и Косова, 4. септембра у Вашингтону, да је веома важно не заобићи ЕУ у овом процесу јер је она, по њему, створила многе споразуме између Косова и Србије, пише "Газета Експрес".

- Након скоро деценије европских напора за нормализацијом односа између Косова и Србије, САД су сада напредовале. Међутим, врло је важно не занемарити ЕУ у овом процесу, јер су до сада произвели неке споразуме између две земље. С обзиром на то да тзв. Косово и Србија за циљ имају европске интеграцијеа, САД морају јасно схватити да нема процеса нормализације без директног учешћа званичника ЕУ у преговарачком процесу - навео је он.

Хамас пали плодну земљу, Израел покренуо тенковске дивизије! Одјекују експлозије! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА