Најновије

ПОЛИЦИЈА НАПАДА ИГОРА ЈУРИЋА! Тврде да лаже, у Србији нема толико несталих!

Превише се нетачних информација о несталим лицима пласира у јавност, што може да створи непотребну несигурност међу грађанима, поручује Милан Давидовић, начелник Одељења за сузбијање општег криминала УКП-а.

Игор Јурић (Фото: Јутјуб)

"Министарство унутрашњих послова брине о сваком грађанину Републике Србије. Њихова безбедност је апсолутни приоритет и чинимо све да се свако дете и свака одрасла особа осећају сигурно и безбедно - како код своје куће тако и на улици. Важно је правити разлику између одлазака од куће и кривичног дела отмица. Отмице су изузетно ретке у нашој земљи и полиција их ефикасно решава, промптно и без одлагања. Ако говоримо о потенцијалном кривичном делу, полиција у сарадњи са тужилаштвом одмах предузима све хитне мере које јој стоје на располагању", каже Давидовић.

Он додаје да, уколико полиција у сарадњи са тужилаштвом процени да је неопходно објавити фотографију несталог лица, а у вези је извршеног кривичног дела, МУП то неизоставно одмах чини и одмах алармира јавност.

"Често се, нажалост, у јавности говори о огромном броју несталих, пунолетних грађана, а која апсолутно не одговара истини. Тиме се ствара лажни осећај несигурности и грађани се доводе у заблуду. Када је реч о нестанцима одраслих, ради се углавном о особама које су од својих кућа отишле својом вољом и не желе да буду јавно експониране на било који начин. Међу њима има и дементних лица, психички оболелих, особа које желе да напусте своје партнере, или пак ступају у брачне и ванбрачне заједнице. Стављање таквих људи у некакав јавни регистар је једнако кршење њиховог права да оду од своје куће, пошто на то имају апсолутно право и полиција у томе не може да их спречи. Такође, догађа се да нам породице пријаве нестанак, а да ми недуго затим приликом потраге пронађемо њихова тела, и овде је реч о суициду", додаје Давидовић.

Он апострофира регистре несталих "Фондације Тијана Јурић", коју је основао Игор Јурић, као и сајта "Нестали Србија", тврдећи да нису веродостојни.

"Регистар несталих, 'Фондације Тијана Јурић', није веродостојан и на њему се налази доста нетачних података о несталима. Приликом провера установили смо да за 14 лица никада није пријављен нестанак МУП-у Републике Србије. Од тог броја, међу њима је и особа која је према нашим проверама боравила у екстрадиционом притвору, затим лице које је пре 20 година отишло за Италију и још једно лице које је пре 32 године отишло у Немачку, а утврдили смо да тамо живи и ради. На истом сајту налази се девет лица која се воде као нестали, али смо утврдили да су потраге обустављене јер су њихова тела пронађена или су проглашени мртвим. Такође, за још 11 лица која се воде као нестала на сајту 'Нестали Србија' у међувремену су пронађена и за њима су обустављене објаве. На сајту се налазе и два лица из криминогене средине, за којима полиција трага, а која су правоснажно осуђена на вишегодишње казне затвора".

Давидовић апелује на грађане да сваки нестанак малолетног или пунолетног лица пријаве полицији.

"Полиција ће одмах и хитно предузети све неопходне мере и радње из своје надлежности у сарадњи са надлежним тужилаштвом. Као што сам рекао, безбедност и сигурност сваког грађанина за нас је апсолутни приоритет", закључује Милан Давидовић.

Мило на дан избора спрема Вучићевске методе! Више о томе ОВДЕ!

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА