Најновије

РОБОТИ УБИЦЕ ВРЕБАЈУ СА ВЕЛИКИХ ВИСИНА! 5 најбољих дронова који су се доказали у мисијама! (ВИДЕО)

Данас је тешко одредити чија је беспилотна летелица најбоља јер су места на којима су тестиране веома ограничена.

MQ-9 Reaper (Фото: Јутјуб)

Можда постоје дронови о којима не знамо. На пример, кинеске беспилотне летелице у погледу техничких карактеристика су савршене, али како ће се понашати током борбе остаје мистерија.

Зато су у "ТОП 5" најбољих дронова само летелице које су већ учествовале у борбама:

С-70 Охотник, Русија

Историја С-70 почела је у августу 2009. године, када је обелодањено Сухој и Миг започели заједнички рад на тешком ударном УАВ-у. Већ у јулу 2012. године објављено је да ће прва компанија постати главни програмер дрона.

У јуну 2018. године одржано је прво представљање Хантера. Дана 23. новембра 2018. године, УАВ је полетео дуж писте убрзавањем до брзине од 200 км на час.

Већ 19. децембра 2018. године спремност УАВ-а за први лет потврдио је заменик министра одбране Руске Федерације Алексеј Криворучко, који је рекао да је "рад на пројекту приоритет и да је на добром нивоу".

Охотник, што у преводу са руског значи ловац, направљен по шеми "летећег крила" уз употребу посебних материјала и облога који га чине практично невидљивом за радаре. Дрон има опрему за оптичко-електронску, радиотехничку и остале врсте извиђања.

Што се тиче вештачке интелигенције и аутономије, Охотник је прототип борца шесте генерације, међутим неће добити функцију  самосталног доношења одлуке о употреби оружја, то ће обављати оператер.

Овај дрон може да носи 4 надзвучна пројектила ваздух-земља са дометом од 250 километара, а такође је ефикасан и против циљева на мору. Може додатно да понесе и осам ракета X-74М2 за корективно бомбардовање.

Барјактар ТБ2, Турска

Барјактар ​​ТБ2 је извиђачка и нападачка беспилотних летелица, креиран од стране турске компаније "Бајкар Макина", и у служби је копнених снага ове земље. Спада у класу тактичких беспилотних летелица средње висине са дугим трајањем лета. Дрон има напредније софтверске и контролне системе од израелског Херон УАВ-а.

УАВ "Барјактар ​​ТБ2" опремљен је мотором са унутрашњим сагоревањем "Ротак 912" запремине 100 литара. Максимална брзина лета је 250 километара на сат, крстарећа брзина је 130 км/ч, на висини од 7.300 м. Тело уређаја је израђено помоћу композитних материјала. УАВ "Барјактар ​​ТБ2" опремљен је системом аутоматског полетања и слетања.

Дрон је опремљен разним камерама и надзорним системима, што му омогућава да се користи у извиђачке сврхе. Поред тога, "Барјактар ​​ТБ2" је у стању да носи две противтенковске вођене ракете и "рокетсан МАМ-Л" или "МАМ-Ц" ласерски навођену муницију.

MQ-9 Riper (Предатор Б), САД

УАВ Предатор Б је направљен на основу успешног вишенаменског УАВ "РК/МК-1" предатора компаније "General Atomic Aeronautical Sistems Inc. (GA-ASI)". Рад на Предатору Б почео је као приватни пројекат 1998. године, али делимично га је финансирала НАСА. Први лет прототипа обављен је у фебруару 2001. године.

Дрон "Предатор Б" је већа верзија "РК/МК-1" предатора. Главна разлика је "традиционалнији" реп у облику слова В. ГА-АСИ је тестирао прототипове "Предатор Б" са два различита мотора. Први је турбофан Honeivell TPE-331-10T, а други је Villiams FJ44-2A турбо мотор.

Опрема "Предатора Б" у основи је идентична опреми "РК/МК-1", а састоји се од инфрацрвеног оптоелектронског система за циљање иGeneral Atomics AN/API-8 Link  радара са синтетичким отвором. Након наоружавања, добио је назив MQ-9 Riaper.

Има способност да носи до 14 ракета "Hellfire" ваздух-земља, док је сада већ широко коришћена беспилотна летелица "Предатор" наоружана са само две такве ракете. Ако је потребно, може да носи 4 ракете AGM-114 "Hellfire" и две ласерски навођене бомбе GBU-12 Pavevai II, с тим што је свака тешка око  50 килограма.

MQ-9 Riper K-9  при пуном оптерећењу може бити непрекидно у ваздуху 14 сати и достићи максималну брзину од 480 километара на сат, док максимална брзина "Предатор" авиона не прелази 215 километара на сат.

Херон ТП, Израел

ИАИ Херон (или Херон 1) је беспилотна летелица  за лет на средњим висинама. Летелица је дизајнирана за обављање извиђања и надзора, али и за обављање других задатака током дугих летова, до 45 сати, на висинама до 10.700 метара. Најновија верзија УАВ је позната под називом "Херон ТП" или "Еитан" (која је већа од претходника и опремљена моторима). Дрон Херон је први лет обавио 18. октобра 1994. године.

УАВ опрема укључује навигациони систем са сателитским навигационим системом (СНС) пријемником сигнала, због чега је уређај у стању да лети у аутономном режиму током дужег времена (у овом режиму може да изведе готово цео лет). Постоји и полуаутоматски режим, са интервенцијом оператера у одређеним фазама мисије. УАВ такође има могућност обављања узлетања и слетања у аутоматском режиму, што, заједно са свакодневном употребом, чини овај дрон заиста веома ефикасном и невероватном ваздухопловном платформом. Штавише, ако изгуби контакт са командним центром, уређај се може аутономно вратити у базу.

Херон може да носи широк спектар корисне опреме: оптоелектронски и инфрацрвени систем, радио и електронске извиђачке станице, мали радар, итд. УАВ-ови могу са високом ефикасношћу да решавају проблеме прилагођавања артиљеријске ватре и додатног извиђања непријатељских циљева означених за гађање. Комуникација са земаљском контролном тачком врши се у реалном времену.

Херон се успешно користио током операција у појасу Газе у периоду 2008-2009. године, али је коришћен и од стране оружаних снага Аустралије, Бразила, Канаде, Еквадора, Немачке, Индије, Турске и Сједињених Држава уз мале модификације.

GAAS Avenger (Предатор Ц), САД

Америчка компанија "General Atomics Aeronautical Sistems" (GAAS), која је копроизвођач једне од главних беспилотних летелица америчке војске "Предатор", 2009. године је објавила модификацију овог УАВ-а који је базиран на принципу носача авиона.

Нови УАВ може да носи две бомбе "ГБУ-38 ЈДАМ" (220 кг) са ласерским навођењем. Узимајући у обзир дужину уређаја од 10 метара (на другом прототипу, дужина ће бити повећана за најмање пола метра), може се рећи да је дужина пртљажног простора отприлике 3 метара.

"Предатор Ц", као и варијанта "Предатор Б", дизајниран је да носи око 1.000 кг оружја и сензора. Ако прикривање није неопходно за мисију, оружје се такође може прикачити на труп и крила. Такође, у резервном простору могу бити постављени додатни резервоари за гориво које ће продужити до 2 сата лета. У нормалној конфигурацији, гориво се дистрибуира 50/50 између крила и трупа.

"Предатор Ц" нуди велику издржљивост и велике оперативне брзине, а може се применити у обавештајном, граничном и оружаном извиђању, и прецизно-ударним мисијама против претњи,како у конвенционалном тако и у асиметричном ратовању.

Високо модерни борбени дрон "Авенгер" је дизајниран на основу авиона Предатор. Преносив је у војним транспортним авионима "Ц-5" и "Ц-17" и поседује технологију којим га је веома тешко уочити на радару.

Трагедија у Бејруту управо је постала много гора, откривено шта је било у складиштима, прети тотална катастрофа! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА