Најновије

ЛЕКАРИ ОДГОВОРИЛИ БРНАБИЋКИ: Опет нас не разумеш, и даље нас омаловажаваш!

"И у овом позиву на разговор, сасвим тихо, користећи се демагошким механизмима, настављете са омаловажавањем када кажете да нећете ни да спомињете који је то број лекара потписника у односу на укупан број, посредно га минимизирајући. Таква врста пропаганде тешко да може утицати на потписнике, ми смо ипак образовани људи", поручили су премијерки Ани Брнабић лекари из групе "Уједињени против ковида".

Илустрација (Фото: Јутјуб)

Лекари окупљени око петиције "Уједињени против ковида" одговорили су отвореним писмом на изјаву премијерке Ане Брнабић да је спремна на разговор са њима, када би јој рекли ко је њихов представник.

Обраћење медицинских радника премијерки Ани Брнабић преносимо у целости:

"Поштована премијерко, не сумњајући у Вашу најбољу намеру да из ове кризе изађемо са што мањим здравственим и економским последицама, поштујући личне напоре које улажете, сматрамо да је зарад јавности неопходно да одговоримо на Вашу изјаву о спремности да разговарате са потписницима отвореног писма "Уједињени против ковида".

Приметна је промена наратива и помирљивији тон који се чује о нашој иницијативи, што поздрављамо. Прешли сте пут од оптужујуће изјаве да је ово напад на председника и све вас, до спремности да разговарате. Прешли сте пут од позивања лекара из дијаспоре да помогну у кризи до њиховог дискредитовања различитим изјавама уз образложење да не могу да имају увид у ситуацију код нас. А наравно да могу. Нека јавност буде упозната са чињеницом да су се неки од њих обратили Вашем кабинету уз најдобронамернију иницијативу да стручно помогну, нажалост, то им из разлога познатих само Вама није омогућено (у питању је сјајна група доктора наука из области епидемиологије и других младих научника –  Covid19Balkans, "Quaranteam").

Промена ставова би требало да значи пружену руку, а руку смо пружили ми писмом које има за циљ да помогне (и већ Вам је помогло), да се сви пресаберемо, да појединци преузму одговорност за (не)учињено и да се чују и саслушају људи, који значајно доприносе функционисању здравственог система иако то раде тихо, на својим радним местима, без медијске пропаганде. Или, пак, мислите да смо кроз ову кризу вођени непогрешиво?

Међутим, и у овом позиву на разговор, сасвим тихо, користећи се демагошким механизмима, настављате са омаловажавањем када кажете да нећете ни да спомињете који је то број лекара потписника у односу на укупан број, посредно га минимизирајући. Таква врста пропаганде тешко да може утицати на потписнике, ми смо ипак образовани људи. Али, ако имате политичке и маркетиншке потребе да нас на овај начин ниподаштавате у јавности, нећемо се на то превише обазирати, јер ова иницијатива је аполитична у потпуности. А и Ви знате да је број лекара који мисле оно што је написано у писму, вишеструко већи од броја потписника, што би рекле колеге епидемиолози, пет до десет пута. Што се тиче контра-списка који се помиње, ни та већ опробана антипропаганда нас се не тиче, јер наши потписи су "органски", аутентични. А тек ће их бити, уверени смо у то.

Рекли сте да бисте радо разговарали са нама када бисте знали ко су нам представници. То је још један показатељ да нисте добро разумели оно што је написано. Неће нам бити тешко да вас подсетимо да у прогласу пише да не постоје формални организатори и да он припада свим потписницима. Ако сте баш мотивисани за разговор, предлажемо вам да кренете редом од А, на доле, или од Ж на горе.

Што се нас тиче, ми ћемо бити спремни на разговор тек кад престанете са омаловажавањем и кад јавно осудите сав досадашњи притисак на колеге и заштите их, као премијер свих грађана.

Из тог разлога, још једном Вас молимо да одговорите на захтеве из писма која ћемо поновити и овде:

1. да се јавности објасни надлежност над базом иза ковид портала;

2. да се организује поступак поузданог утврђивања броја заражених, оболелих и умрлих од ковида-19, како у општој популацији, тако и међу здравственим радницима;

3. да се спроведе независна истрага; уколико се утврди да су подаци били намерно заташкавани, за одговорне који су у томе свесно и намерно учествовали треба тражити професионалну, а и сваку другу одговорност;

4. да одговорност за насталу штету преузме Кризни штаб у целини.

5. да се формира нови Кризни штаб који би чинили експерти са доказаним стручним и моралним квалитетима. Јавности и новим члановима би под хитно требало разјаснити узроке неуспеха тренутног Кризног штаба.

6. да се стане на пут застрашивању и политизацији који и иначе, а нарочито у епидемији, ометају добру праксу и нарушавају лично достојанство здравствених радника.

И на крају, не и најмање важно, морамо да Вас исправимо када кажете да је "Посао државе да обезбеди да они имају сву опрему, заштитне маске, скафандере, рукавице, све оно што им је потребно". Наравно је то и то посао државе. Јер, посао државе је пре свега да пружи својим грађанима адекватну здравствену заштиту. Посао државе је да адекватно плати лекаре за рад. Посао државе је да обезбеди плату у износу од 100%, а не 65% за колеге оболеле од ковида али и свих других болести, а исто вази и за остале грађане. Посао државе је да адекватно комуницира са грађанима у условима кризе. Посао државе је да омогући психолошку подршку за све људе у стресној ситуацији (не само лекаре, већ велики број професија али и "обичних" грађана). Посао државе је да омогући слободу другачијег мишљења о проблемима које нас као друштво оптерећују тренутно, а и ван кризе. Посао државе је… да не учимо ми Вас шта је посао државе, немамо дилему да Ви то знате. А што се обезбеђивања заштитне опреме тиче, не очекујте аплаузе за то, молимо Вас. То би било као да аплаудирамо банкомату што нам је избацио наш новац, зар не?

Уз наду да ћете прихватити сугестије молимо Вас да покажете да разумете шта значи одговорност. Ова акција може бити увод у свеобухватну реформу нашег здравстевног система, дан после пандемије, и од тога морају имати користи наши пацијенти, сви ми и наш позив. А она је немогућа без мирне, пристојне и сталожене комуникације свих нас. Ослобођене таблоидизације и политиканства, без ситних личних а за општи интерес.

Срдачан поздрав, уз искрену жељу да будете што бољи у обављању свог посла", наводи се у саопштењу групе лекара окупљених око петиције "Уједињени против ковида".

Жесток окршај Биковића и Ђукановића, а све је почело са Хрватском! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Директно

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА