Најновије

Алармантан извештај на столу америчких генерала: Кина је већ сустигла америчку војну моћ! Већа је претња од Русије

Пентагон је представио свој годишњи извештај о наоружању широм света.

Кинеска војска (Фото: chinamil.com.cn)

Према информацијама наведеним у извештају, значајан пораст војне моћи примећен је у Кини, а на основу документа источна земља је постигла значајан напредак на пољу војне бродоградње, интерконтиненталних балистичких и крстарећих ракета, као и на пољу ПВО система.

Посебна пажња посвећена је делу о нуклеарном потенцијалу Кине. Пентагон наводи да земља планира и вероватно ће удвостручити нуклеарне бојеве главе у наредним годинама.

Извештај такође даје још једну јасну перспективу Кине: трансформација у нову „војну силу, у неким случајевима једнаку или супериорнију у односу на Сједињене Државе“.

Према објављеним документима, Кина је већ постигла значајан успех и налази се испред САД-а и партнера у одређеним војним областима.

Што се тиче нуклеарног потенцијала Кине, није тајна да комунистичка земља ствара праву нуклеарну тријаду, развијајући различите системе и ракете способне да носе бојеве главе. Говоримо о нуклеарном оружју кинеских поморских, ваздушних и копнених снага.

Извештај такође говори о анализи из 2019. године која помиње напоре Кине да повец́а свој нуклеарни потенцијал у мирнодопско време.

Ово је можда први амерички извештај, после много година, који каже да је Кина већа претња Вашингтону од Русије. Сличну изјаву дао је и директор националне обавештајне службе Џон Ретклиф.

Подсећамо вас да је пре само недељу дана Пекинг тестирао испаљивање две балистичке ракете средњег домета у Јужнокинеском мору, као неку врсту „упозорења“ Сједињеним Државама.

Вучић проговорио о односима са Америком и Русијом! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Webtribune.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА