Најновије

ЂУКАНОВИЋ СЕ НЕЋЕ ИЗВУЋИ: Црна Гора заслужује правду

Не смемо дозволити да се Ђукановић и њихова екипа извуку од одговорности и да наставе да контролишу политичке и економске токове у земљи

Мило Жукановић (Фото: Председништво ЦГ)

Пише: Небојша Медојевић

Тоталитарни режим је пао вољом народа. Али демократија још није победила у Црној Гори. Успели смо да поразимо најопаснију мафију Европе, без капи крви, без иједног инцидента. Народ је преломио и поручио Милу Ђукановићу – доста, одлази!

Народ је одрадио своје. Победа је чиста као суза.

Сад су на потезу политичке елите које су добиле гласове народа и које морају брзо и ефикасно да одраде посао демонтаже тоталитарног система и положе здраве темеље за консолидацију демократије.

Коалиција За будућност Црне Горе као стожер победе има и највећу, рекао бих историјску одговорност да испуни очекивања народа. А народ тражи слободу, правду и демократију.

За консолидацију демократије потребне су радикалне политичке реформе, које ће спречити непријатеље демократије да се притаје, инфилтрирају у нови поредак и опет преузму власт.

Зато је за те болне, али неопходне реформе потребна шира политичка и друштвена подршка. То је нас први задатак. Представнике Бошњачке странке и албанских странака треба одмах позвати на консултације и понудити има учешће у новој демократској већини.

Шира политичка и друштвена подршка је неопходна због потребе за оштрим политичким и економским реформама које ће угрозити пирамиду моћи грађену протеклих 30 година. Они имају своје људе у институцијама, мафији, бизнису, медијима и неће мирно посматрати како им урушавамо моћ и угрожавамо интересе. Потребан нам је најшири друштвени консензус или, како ја то годинама називам – нови друштвени договор о новој Црној Гори.

Први задатак је забранити рад ДПС-а, као политичког крила мафије, национализовати и замрзнути имовину свих државних функционера и функционера ДПС-а од 1990. године до данас. Одузети им пасоше и забранити излазак из земље.

Одмах расформирати САЈ и Специјални полицијски тим Зорана Лазовића и суспендовати све полицајце и њихове старешине који су масовно кршили људска права.

За спровођење процеса лустрације и расформирање злогласне тајне политичке полиције АНБ и отварање досијеа АНБ-а, као и спровођење нужних реформи изборног законодавства, потребна нам је шира политичка подршка.

За очување ове наше победе неопходно је немилосрдно очистити коров и елиминисати штеточине и непријатеље демократије.

Увек треба да су нам на уму трагична искуства Србије од 5. октобра 2000. Ако се одмах и до краја не демонтира тоталитарни систем, он ће временом поново бити обновљен.

Не смемо дозволити да се Ђукановић и његова екипа извуку од одговорности и да наставе да контролишу политичке и економске токове у земљи.

То је кључна лекција из транзиције и ПзП и ја ћемо се доследно, принципијелно и снажно залагати да не допустимо изврдавање воље бирача и угрожавање ове сјајне заједничке победе.

Нема реваншизма, али нема ни милости, нити трулих компромиса и дилова. Овај народ после 30 година заслужује правду.

Зато је важно да имамо већу већину у Парламенту од 41 посланика. Влада која ће се формирати треба да буде састављена од проверених, доказаних, бескомпромисних стручњака и људи с релевантним политичким искуством.

Наравно да треба да будемо отворени и за нестраначке стручњаке који су се доказали у сложеним процесима реформи у Црној Гори и у иностранству и који су спремни да своје знање о реформама ставе у функцију опоравка наше Црне Горе.

А ко ће преузети безбедносне структуре Црне Горе, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА