Најновије

СРБИМА У ФБИХ ПРЕТИ ПОТПУНИ НЕСТАНАК: Има ли икакве наде? (ВИДЕО)

Број Срба у ФБиХ, са предратних 540.000 сведен је на свега четрдесетак хиљада. Због константног угрожавања њихових права прети им потпуни нестанак, поручили су из Одбора за поштовање права Срба у ФБиХ. Сада им прети и ескалација мигрантске кризе.

РС и ФБиХ (Илустрација: Правда)

Мигрантска криза у Унско-санском кантону кулминира због све већег броја њихових инцидената, поручили су из Удружења повратника. Најпогођенији су Срби повратници у Босански Петровац, због ширења кампа Липа.

- У том ширењу предвиђени су простори за едукацију, рекреацију, забаву и стамбени блокови. Кад све саберемо, Босански Петровац ће добити мини град који ће, по броју становника, бити доста већи од њега - изјавио је председник Удружења повратника у Унско-сански кантон Немања Давидовић.

А камп се шири углавном на земљу у власништву Срба, често без њиховог знања. Због тога је важно да се сви Срби, који имају имовину у ФБиХ, обрате једној од шест канцеларија Владе Српске за бесплатну правну помоћ Србима у ФБиХ, како би заштитили своје власништво.

- Питање је да ли су ти Срби заштитили своју имовину, да ли су се обратили катастрима, да ли знају да је њихова имовина на удару. Срби морају да схвате да морају да се боре за своја права - рекао је председник Одбора за заштиту права Срба у ФБиХ Ђорђе Радановић.

Из Одбора су указали и на константно кршење уставне одредбе о конститутивности народа, њихову заступљеност у федералним и кантоналним органима власти.

Иако би требало да буду заступљени према резултатима пописа из 1991. године, Срби су, кажу, сведени на ниво статистичке грешке.

Нису ретки ни примери попут Посавског кантона, где Срба нема у органима власти.

- Имамо једног Србина, који је иначе Хрват, али се ради даљег напредовања и одласка у Дом народа, уочи прошлих избора изјаснио као Србин - изјавио је председник Српског грађанског удружења Посавина Дамир Иветић.

Све ово констатовано је и у извештају Омбудсмана БиХ о заступљености народа на нивоима власти ФБиХ и кантона.

Осим препоруке надлежнима да обезбеде уставни принцип заснован на пропорционалној заступљености, даљих помака није било.

Зашто је новембар кључан, сазнајте ОВДЕ.

Извор: РТРС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА