Најновије

ДА ЛИ ЋЕ ПОНОВО БИТИ УВЕДЕНО ВАНРЕДНО СТАЊЕ? Докторка Дарија открила информације које занимају све грађане

Докторка Дарија Кисић Тепавчевић изјавила је синоћ да није истина да ће сви који се буду враћали из страних земаља у Србију морати да иду у ковид амбуланте, али да ће морати да ураде одређене тестове преко портала који је специјално за то намењен.

Докторка Дарија (Фото: Влада Србије)

- Грађани ће на прелазу добити одређено упутство и здравствено упозорење и мораће да са пријаве на одређени портал, ту ће ући преко свог ЛБО и матичног броја. Онда ће након тога да испуне један кратак упитник, такозвана самопроцена са основним сетом потенцијалних симптома, а након тога се добије резултат на основу кога се орјентационо процењује да ли особа треба да се јави у ковид амбуланту. Ако нема симптоме, онда ће добити списак мера којих мора да се придржава. А биће назначено да је особа дужна да и десетог дана по доласку у земљу опет попуни упитник. Када се попуни тест све особе ће моћи да сачувају ту самопроцену и у случају потребе прикажу да имају и пријаву и одјаву - рекла је она.

Она је додала да ако буде сумње на присуство вируса, грађани ће моћи аутоматски да ступе у контакт са ковид амбулантом и закажете преглед.

Докторка је објаснила да је према последњим информацијама око 75.000 наших грађана прешло границу са Црном Гором, око 100.000 са Хрватском а између 2.000 и 3.000 са Египтом и Турском. Кисић Тепавчевић је додала да је велики број наших грађана у земљама које су "ризичне" и да ће се сви они вратити у Србију, због чега су уведене нове мере.

На питање да ли се размишља о новом ванредном стању, докторка Кисић је рекла да "не најављује ништа", али да је такво стање у време када је уведено било апсолутно оправдано.

- У другом пику смо имали највећи број оболелих између 20 и 40 година. То су особе које су радно активне и које су се највише излагале. Најстарији су најревноснији и највише поштују мере. Али нажалост када се они разболе онда је много већа компликација, што смо виђали у старачким домовима. Где год је дозвољено да се вирус унесе у популацију старих, то се ширило као пожар - рекла је она.

Доста је контровези око ове вакцине, а она практично још увек није ни направљена. Читава стручна и научна јавност је жељно очекује. Што се тиче сезонског грипа, добра вест је да се на јужној хемисфери сезона грипа је била изузетно блага. Практично најблажа у овом веку. Већина истраживача објашњава да је то због тога што су се користиле превентивне мере и вакцинација против грипа. 

- Вакцина против грипа биће доступна почетком октобра - рекла је докторка Дарија и додала да не би био проблем када би се поред ове вакцине примила и вакцина против ковида, ако би постојала у том тренутку. 

Кисић Тепавчевић је објаснила да не постоји могућност да се разликују симптоми ковида и сезонског грипа, а да је присуство вируса могуће утврдити једино лабораторијски.

- Не постоји ни један симптом и знак који искључиво указује на ковид или грип. Једино лабораторијски може да се утврди - рекла је она и додала да многе особе које су имале прехладу мисле да су имале грип.

Редак снимак слетања МиГ-29К на писту носача авиона погледајте ОВДЕ.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА