Најновије

ЕРДОГАН ЗАДОВОЉНО ТРЉА РУКЕ: Брисел не планира да уведе санкције Турској?

Европска унија вероватно неће увести санкције Турској пошто је Анкара пристала на преговоре са Грчком око спора у источном Средоземљу, саопштили су високо позициониране дипломате и званичници ЕУ.

Ердоган (Фото: tccb.gov.tr)

Међутим, тиме се оставља нерешен спор унутар ЕУ око Белорусије, пошто је Кипар саопстио да ће блокирати санкције ЕУ Минску, ако блок не заузме оштрији став према Анкари.

ЕУ је саставила листу од око 40 људи којима би могла са замрзне имовину и уведе забрану путовања због нерегуларности на изборима 9. августа на којима је председник Белорусије Александар Лукашенко освојио шести мандат, као и због оштрог одговора власти на протесте који су уследили.

Да би одлука о санкцијама била донета, потребан је консензус свих 27 чланица ЕУ.

Кипар наводно блокира санкције Белорусији док сличне мере не буду предузете према Турској због експлоатације енергената у источном Медитерану.

- Бојим се да ћемо сада, како стоје ствари, морати да инсистирамо на Белорусији. То је једино оружје које имамо - рекао је један дипломата са Кипра.

Грчко министарство спољних послова потврдило јер раније да су се Атина и Анкара сагласиле да наставе преговоре о поморским границама и најавило да ће преговори, прекинути 2016. године, бити настављени у Истанбулу "у блиској будућности".

Претходно је канцеларија турског председника Реџепа Тајипа Ердогана саопштила да су две земље спремне да наставе разговоре о истраживањима и демаркацији у источном Медитерану и Егејском мору, након Ердогановог разговора с немачком канцеларком Ангелом меркел и председником Европског савета Шарлом Мишелом.

- Дијалог је смањио потребу за претњом санкцијама Турској и сада нема консензуса међу 27 држава чланицица за предузимање таквог корака - рекао је један неименовани дипломата ЕУ.

Такође, корисном се сматра одлука Турске да привремено удаљи истраживачки брод из спорних вода.

Према наводима другог дипломате, одлагање самита ЕУ у Бриселу, на којем је главни фокус требало да буде на Турској, пружило је још времена за одговор. Самит је померен за 1. и 2. октобар.

Тензије између Грчке и Турске порасле су након што је Анкара почетком августа послала истраживачки брод "Оруч Реис" у спорно подручје источног Медитерана богато угљоводоницима.

Оборен руски сухој. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА