Најновије

Кризни штаб све промашио, а није сносио последице

У почетку бејаше оптимизам. Средином фебруара, српски аналитичар у области биоинформатике тврдио је за епидемију у Кини да "до марта би епидемија требало да буде завршена".

Кризни штаб (Фото: Јутјуб)

Пише: Петар Бошњаковић

Почетком марта у Србији кренула је прича се о "најсмешнијем вирусу у историји човечанства" и да тамо "где стављате алкохол коронавирус не расте". А онда се власт забринула за народ па је послала дуге цеви појавиле на улице Београда. Потом је кренуло лизање кашике, а онда се 20. марта у Србији догодио први смртни случај узрокован короном. Крајем марта, чланица кризног штаба је изјавила "да Србија јесте на добром путу у борби против коронавируса, јер има јасно засновану стратегију".

Крајем априла предузете су озбиљне мере. Влада Србије забранила је кретање током првомајских празника.

Почетком маја директор Института за јавно здравље Крагујевац саопштио је; "Што се Крагујевца и што се мене тиче, корона је пала!". Тог дана у Србији је било укупно регистровано 10.032 потврђених случајева, укупно излечено 2.732 грађана, а умрло 213. Што значи да је болесних било 7.087, а хоспитализовано 1.437 пацијената.

Средином маја генерални секретар УН оценио је да "свет плаћа високу цену због различитих стратегија у борби против пандемије".

Почетком јуна десио се "чудесни скок" броја прездравелих: преко ноћи је "излечено" 4.052 болесника. Члан кризног штаба је констатовао: "Ми сада улазимо у зону када из несигурне епидемиолошке ситуације прелазимо у повољну", али да "да се епидемија не може одјавити јер је за то потребно да прође 28 дана без иједног случаја". Пет дана касније, министар здравља је најавио "да би последњи случај заразе коронавирусом у Србији требало да се забележи око 9. или 10. јула". На одржаним парламентарним изборима регистрован је најмања излазност од увођења вишепартијског система 1990. године. Али је изборна крађа била највећа.

Почетком јула процењено је да "корона ускоро нестаје" иако је 2. јула било регистровано 359 позитивних случајева. Крајем јула мисис лапсус је изјавила да "у нашој земљи може функционисати једино српски модел борбе против короне". Није додуше рекла у чему је суштина тог модела и ко је креатор тог модела, али је дала прогнозу да је "ако се такав тренд настави, за очекивати да наредних дана, до краја недеље имамо силазни ток у броју заражених". Опет лапсус? Јер зараза се, док траје, стално шири. Брже или спорије.. Док не престане. Привремено или дефинитивно. Број заражених је неопадајућа величина, која може само да расте или стагнира. А оно што је стварно било "за очекивати" није било за славоспев.

Дан касније и председник је изјавио "да верује да ће наредних дана кренути да се смањује број заражених коронавирусом“. А четири дана потом (26. јула) достигнут је максимум дневног прираштаја броја заражених. Био је већи од оног у априлу.

Почетком августа генерални директор светске здравствене организације је изјавио "Постоје два основна елемента за ефикасно решавање пандемије. Лидери морају да појачају деловање, а грађани морају да прихвате нове мере. Моја порука је кристално јасна: сузбијање, сузбијање, сузбијање вируса". Кризни штаб је 21. августа донео одлуку којом је дата препорука да се отворе биоскопи и позоришта. Дан касније регистровано је 169 новозаражених, а отпуштено 153 пацијената.

У септембру, до почетка јесени, регистровано је 1.434 нових случајева, а 28 умрлих.

Епилог

Све прогнозе су пале у воду, без последица по поменуте изјаводаваоце. У међувремену престало је да се говори о стратегији Србије, али је кренула прича о таласима. Постало је уобичајено, нарочито међу политичарима, новинарима, такозваним и самозваним стручњацима, да се значајно повећање броја заражених након сто и више дана трајања епидемије назива "други талас". Потпаролка Светске Здравствене Организације сматра да се ради о једном великом таласу који иде горе- доле. То је изгледа исправније тумачење.

По свему судећи, ово таласање је највероватније последица примењене стратегије борбе са пандемијом, а то је већ ствар политике. Међутим, треба имати у виду и да у завршној фази епидемије број заражених неизбежно "таласа" јер, како се ширење заразе ближи крају, дневни прираштаји броја заражених су све мањи, па све више долази до изражаја дискретна (прекидна) природа ове случајне величине. Те осцилације се боље уочавају ако се резолуција приказа тог дела криве довољно повећа. Биланс Србије, након 200 дана епидемије, приказан је на слици.

Албански четник спрема пакао за Србе у Црној Гори! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: direktno.rs
 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА