Најновије

ДОКТОР КОН ОТКРИО: Да ли нас чека карантин?

Прошла је цела недеља од када је Србија почела да примењује мере посебног надзора за оне који су летовали у иностранству, тачније у Црној Гори, Хрватској, Албанији и Босни и Херцеговини. Иако смо ми у фази импортовања вируса из тих земаља систем који се по први пут примењује у нашој земљи добро функционише, рекао је за РТС епидемиолог Градског завода за јавно здравље и члан Kризног штаба Предраг Kон.

Предраг Кон (Фото: Јутјуб)

Од када је уведен систем надзора за људе који се враћају са летовања, пре свега из суседних земаља, евидентирано је 36 особа са симтомима ковида, рекао је за РТС епидемиолог Предраг Кон.

"Овај систем се први пут примењује у земљи и најважније је да функционише. Пресек је рађен на 23.000 и до тада је регистровано 36 особа са симптомима коронавируса. Ми тренутно имамо импорт вируса, а од грађана зависи да ли ће се јавити у ковид амбуланте, наравно ако имају симптоме. Нико не може да заустави вирус али овај систем је направљен да га успори,  што смо за сада успели", каже Кон.

Према речима доктора Кона, није било тешких епидемиолошких слика код особа код којих су регистровани симтоми ковида по повратку из иностранства. Углавном су то температура праћена кашљом, губитак укуса и мириса.

"Вирус и даље има висок потенцијал преноса и никако не смемо да се опустимо, посебно имајући у виду епидемиолошку ситуацију у околним земљама", нагласио је Кон.

Кон каже да неће бити карантина класичноиг типа већ да оно што се спроводи је да контакти иду у самоизолацију.

"Мере се неће пооштравати али треба пооштрити контролу спровођења мера јер је важно да продужимо ову прихватљиву ситуацију и током октобра како би спровели вакцинацију против грипа. Људи који би требало да се вакцинишу има око два милиона али тај ниво вакцинације никада није постигнут. На раполагању ће бити око 700.000 доза вакцине против грипа а биће набављено још ако буде било потребе", рекао је Кон.

Систем надзора у школама и домовима функционише 

Када је реч о тренутној епидемиолошкој ситуацији, са почетком школске године није повећано ширење вируса а сада предстоји повратак студената у домове.

"Студенти се усељавају и сада и крајем октобра. Преглед је обавезан па се на основу процене евентуално и тестирају. Пред Заводом за заштиту студената је огроман посао али они имају и искуство и капацитет да обаве тај посао", нагласио је Кон.

Надзор у школама функционише. До сада су 24 школе у Београду захваћене али су у питању појединачни случајеви, додаје.

"Та деца су изолаована и спречен је пренос. Када је више присутан вирус, онда се и брже преноси али је важно да је систем направљен и да функционише", нагласио је Кон. 

Ситуација у региону и Европи

Када је реч о наглом погоршању епидемиолошке ситуације у земљама региона и Европе, доктор Кон каже да се њима десило оно што се нама десило у јулу када је дошло до попушања мера и убрзаног ширења вируса.

"Суштина је у свести сваког појединца. Ми јесмо дисциплиновани али да ли ћемо успети и надаље да одржимо ову ситуацију зависи искључиво од нас. На нама је сада да спречимо убрзање ширења вируса а најризичнија су масовна окупљања и славља", закључио је епидемиолог предраг Кон.

Кинески амбасадор у Савету безбедности побеснео, обрушио се на САД. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА