Најновије

Кон шокирао Србију признањем: До јуна било три пута више мртвих од короне него што је саопштено

Обрадио сам податке до јуна месеца - три пута је било више смртних случајева од ковида 19 него што је било писмено пријављено, изјавио је епидемиолог др Предраг Кон гостујући у емисији "Преглед дана".

др Кон (Фото: Јутјуб)

“Смртни случајеви не могу прецизно да се исказују, а то сам већ објашњвао, уколико не прође одређени период. Тек за два месеца враћају се назад подаци који су уписани у такозваној потврди о смрти. Потврда је део обрасца у складу са законом.”, истакао је др Предраг Кон.

Подсетимо, према наводима БИРН, у Србији су од 19. марта до 1. јуна 2020. од вируса корона умрла 632 пацијента, што је за 388 више од званично саопштеног броја за тај период, који износи 244.  БИРН је своје истраживање објавио на основу увида у податке који су део званичног државног информационог система Цовид19.

Он је, како истиче – обрадио податке до јуна месеца.

“До јуна је било  три пута више смртних случајева него што је писмено пријављено”, наводи Кон.

То је настало због, истиче – компјутерског програма.

“Ми први пут користимо један информатички систем. Он у једном тренутку није био довољно прецизан и – не могу да тврдим зашто – негде од средине јуна, он није био прецизан. Ми никада нсимо радили по том систему, никада до сада нисмо имали такав надзор. Иначе имамо нешто сасвим другачије нешто што редовно функционише”, рекао је Кон, додавши да то није сада било могуће због масовности.

“Морате да се адаптирате”, навео је.

Испитивање протеклих случајева, каже није била интерна контрола већ његов “лични рад”.“Користио сам статистичке податке, такозвану морталитетну статистику. То су обрсасци који један део имају чисто статистички, док другу чини потврда о смрти. Та потврда о смрти има три дела: непосредни узрок смрти, основни узрок смрти и посредне узроке смрти. Све податке добио сам из Градског завода за јавно здравље. Јер, након што Завод за статистику обради податке шаљу их назан на контролу шифрирања”, истиче Кон.

Он наводи да пријаве смрти у писаној форми стижу раније, а потврде о смрти касније, после два месеца.

Како је навео, од марта до јуна ове године било је 210 смртних исхода који су за основни и непосредни узрок имали ковид, а званично је пријављено 118.

“Нашао сам 29 смртних исхода у истом периоду од вирусне пнеумоније. Нашао сам и вишак смртности – 102 вишка од неозначене пнеумоније. Од та 102 случаја вишка не можемо све рачунати да је био ковид, али значајан део јесте. Тај вишак кад се прати – и пореди из године у годину – у вишку смртности за цео период постоји 345 људи, и то се дешава у свакој епидемији”, рекао је др Предраг Кон.

“Оно што се непосредно објављује је у информатичком систему . Извор података из информационог система је једна ствар, а из писаног је друга”, наводи Предраг Кон.

Кон каже да њима подаци у Градски завод стижу након два дана, а да на основу онога што је пратио – садашњи подаци који се сада виђају на сајту цовид.рс јесу врло приближни и да, што се Београда тиче, “он се уклапа у ово”.

“Сада могу да тврдим да су подаци врло приближни и врло тачни. Ово што се појављује један случај или не – то ћемо видети тек касније”, истакао је Кон.

Азербејџан и Турска добијају појачање. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Нова

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА