Најновије

КРАЈЊЕ ОЗБИЉНА СИТУАЦИЈА! Вучић после састанка у Вашингтону: Ово је свакако најупечатљивији тренутак!

Свашта се догађало првог дана преговора у Вашингтону, а најупечатљивији тренутак јесте покушај уцене албанске стране да од Србије добије признање самозваног Косова!

Бела кућа (Фото: pixabay/ Правда)

То ни под тачком разно не важи када је Србија у питању, а председнику Вучићу је од страначких колега, Владе Србије, министара и високих званичника стигла подршка због одбијања такве идеје.

Десета теза подразумевала је да се обе стране обавезују на међусобно признавање и заштиту етничких мањина, реституцију својине и имовине.

Такође, ради се и о решавању статуса положаја појединаца без решеног држављанства и стране се обавезују да се договарају и да отворе канцеларије задужене за заштиту грађана.

- Две стране дођу, приштинска и наша, онда нам америчка страна додели документ који ниједна страна, са сигурношћу макар наша страна, није имала увид у то... И не можете да износите тај папир јер сваки има број, не можете да сликате, а онда се изјашњавате по том питању. Тај папир је био ужасно тежак, мислим да је имао 15 или 16 тачака, а једна је била она о којој се прича цео дан. То није новост, то је америчка политика, сматрали смо да то не треба да стоји у документу економске реализације. Људи из Трамповог кабинета су били фер, саслушали то што смо имали да кажемо. У наредним документима те одредбе више нема - започео је Вучић

"Обавестићемо вас ујутру..."

- Говорили смо о разним пројектима, о инфраструктури, повезивању Београда и Приштине, о ономе што је добро за Србе на КиМ, Албанце... За све. Гарантне шеме су такође била тема, уз подршку америчких развојних агенција. Не знам да ли ћемо успети да ставимо у уговор да Фонд за развој (њихов) отвори агенцију у Београду, боримо се да Приштина прихвати мали Шенген, јер би то значило де факто слободан проток робе и капитала, онда не би било икаквих игара. Има ту различитих аспеката, у току је борба и о томе можемо да вас обавестимо ујутру. Задовољан сам припремљеношћу наше делегације, тиме што су нас саслушали, јер није једноставно. Били су присутни сви из финансијског сектора америчке владе, дошла је Иванка Трамп, није се кратко задржала... Са Робертом О'Брајеном смо имали посебан састанак. Да ли ће бити сусрета на још вишем нивоу? Зависи од онога што ћемо урадити током вечери.

Реакција Синише Малог?

- Министар Мали је изашао после првог папира и рекао вам је истину. Ја тамо нисам био никакав херој, већ сам радио свој посао. Чувам Србију, чувам Устав, не заслужујем никакву медаљу. Није све лако, али су људи поносни на земљи и на то како смо штитили интересе. Они који су говорили да су то лажи, то су патолошки лажови. Захвални смо домаћинима јер су нас чули. Ако се догоди да буде пријема на највишем нивоу, то значи да можемо да будемо задовољни.

"Рекао сам не том документу још јутрос!"

- Нема те врсте бојазни да потпишем било какав документ о признању Косова. То сам рекао људима на састанку још јутрос. Шта год вам неко говорио... Истакао сам да тако нешто Србија неће ни да разматра. Никад нећу да кажем да је то победа, јер не волим политичаре који стално побеђују. Волим Србију у коју долази све више инвеститора, која не губи више на свим фронтовима. Ако завршимо ово данас, то значи да смо на добром путу.

Напредак постоји

- Има напретка у преговорима, видећемо како ће да тече све. Сваки пут кад смо мислили да напредујемо, они су се сетили тог првог папира и вратили све на почетак. Ако бисмо ноћас завршили разговору, по америчком времену, спремили бисмо се које су то реченице (главне), па бих можда насамо са председником САД у Овалној соби поразговарао.

Дезинформације о папиру у медијима?

- Срамота, немам речи. Невероватно да појединци навијају против наше делегације. Али, поносан сам на сав труд, на непроспавану ноћ, да не говоримо о свему другом. Ако мислите да је то лако и разговарати са Гренелом... Питајте остале. На који начин сам говорио, није био мук, али, како хоћете. Да неко буде у стању да тако штити интересе. Не тражим признања, али немојте да лажете и да будете против своје земље. Сазнају они да тога није било! Патолошки лажови. Важно је шта ће бити на крају, што се мене тиче!

О тучи на састанку ДПС-а прочитајте ОВДЕ!

Извор: Ало

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА