Најновије

БЕОГРАД НА НОГАМА! Протест радника на интернету! (ВИДЕО)

Хоће да плаћају порез, али не ретроактивно и не у износима већим од половине својих петогодишњих примања. Зато траже преговоре са Министарством финансија и Пореском управом у циљу коначног решавања статуса радника на интернету - фриленсера. За то време, траже да се обустави "порески прогон". Ово су два основна захтева радника на интернету упућена данас на великом протесту који је управо почео испред Народне скупштине у Београду. Најављена је и протестна шетња која треба да се креће трасом Скупштина - Кнеза Милоша - Влада Србије - Немањина улица - Славија - Београдска улица - Булевар краља Александра - Скупштина.

Протест радника на интернету. (Фото: Јутјуб)

Заустављање наплате пореза и почетак преговора са државом захтеви су које су представници Удружења радника на интернету упутили данас испред Скупштине Србије.

Миран Погачар, председник Удружења радника на интернету поновио је захтеве фриленсера и рекао да очекује, можда већ током дана, позив за преговоре.

На питање имају ли формулисан предлог са којим би изашли на преговоре, Погачар је рекао:

“Обавезе радника на интернету треба да почну да теку од момента примене новог закона којим би се тачно дефинисале обавезе и права фриленсера”.

Како јавља репортерка , окупило се неколико хиљада људи, а једна саобраћајна трака код Скупштине је блокирана.

Демонстранти носе транспаренте на којима пише: “Буџета им фали, нека 80% да Мали”, “Мали слушај тату, не дирај ми плату”…

“Види Гари, не може” транспарент је који носе активисти из Новог Сада, који се боре против изградње Новог Сада на води. Они су се управо придружили протесту.

На скуп је дошао и Александар Јовановић Ћута, активиста покрета Одбранимо реке Старе планине.

Радници на интернету се за своја права боре већ два и по месеца, од средине октобра, када су почела да пристижу први позиви порезника и прва решења “разрезана” на износе који достижу и 80 одсто од онога што су зарадили.

У међувремену, иако не прихватају преговоре са фриленсерима, из државе стижу сигнали да су преговори ипак  – могући.

Председник Србије, тако је поручио да протести нису никакво решење и да они једино могу са државом да преговарају о томе од када треба да се плати порез, а не да ли га треба платити.

“Апеловао сам на Владу да прихвати разговоре и да покуша да разговара. А то да не платите порез – не може”, поручио је Вучић.

Фриленсери, према речима Катарине Павловић, правнице Удружења радника на интернету, предлажу доношење неке врсте лекс специјалиса – посебног закона, како би се изашло из садашњих проблема око опорезивања фриленсера, као и измену Закона о раду из кога је самозапошљавање избачено 2014. године, а како би боље дефинисао статус фриленсера.

Миран Погачар, председник Удружења радника на интернету, навео је да је до сада њиховим члановима уручено око 40 пореских решења.

“Рачунамо да је око 2.000 позива уручено од Нове године до сада, а који ће ускоро, у року од месец, два – постати решења.  Када је реч о принудној наплати – стигле су две опомене пред принудну наплату. Надам се да их неће бити. Ако буде принудне наплате, предузећемо, као и до сада, конкретне акције као што смо пердузели прошли пут и у року од два дана организовали протест”, рекао је Миран Погачар, најављујући данашњи протест.

Контрола Заштитника

Заштитник грађана је саопштио да је покренуо поступак контроле правилности и законитости рада Пореске управе – управо после сазнања да су фриленсери добили позив да ретроактивно пријаве и плате порез за неколико претходних година.

Заштитник грађана Зоран Пашалић навео је да су се тој институцији обраћали грађани који треба да “одједном плате велике порезе за неколико година уназад на приходе из иностранства које остварују кроз хонорарни рад у области ИТ услуга, графичког дизајна, држања часова страних језика“.

Шта тражи држава

Порезници од фриленсера траже да плате порезе на приходе из иностранства, али и доприносе за здравство и за Фонд ПИО, за протеклих пет година плус текућа дуговања. На све то зарачуната је и камата.

Многи од њих су се уредно јављали пореским властима, распитивали се шта и колико треба да плате, али су редом добијали одговоре да “не постоји њихова шифра” за опорезивање или, да су им “приходи смешни” за опорезивање, као и да “треба да плате само годишњи порез ако им приход премаши одређени лимит”, што су неки уредно плаћали.

Тако је Владимир Илић, који се бави креирањем игрица – гејминг индустријом, добио решење на шест милиона динара, за приходе од осам милиона динара, остварене током четири године. Владимир је уредно питао који порез треба да плати, и уредно је платио оно што му је речено – само годишњи порез на приход грађана, у случају када му приход премаши одређени лимит. Сада му иста та Порескска управа зарачунава неплаћене порезе и доприносе и на све то – камату.

Катарина Станојевић једна је од хиљаде људи који у Србији за егзистенцију зарађују радом преко Интернета, али и од оних који су за свој рад, од 2015. до данас добили решење Пореске управе да плате порез – ретроактивно, у износу који достиже и пола онога што је претходних пет година зарађивала.

Њени приходи у 2015, како наводи, нису били виши од 300 долара на месечном нивоу, а касније – 2017, 2018. године, били су око 100 долара месечно.

Катарина је преко интернета држала часове енглеског језика.

Када се обратила Пореској управи са захтевом да плати порез, рекли су јој: “Шифру за фриленсера немамо. Дођите када будете имали веће приходе, ови су мали”.

“Људи који су састављали крај са крајем су означени као криминалци” рекла нам је Катарина.

Данашњи скуп фриленсера подржавају синдикат Независност и Самостални синдикат, удружење привредника, али и бројне организације цивилног друштва.

Председник САД планира посебан догађај у војној бази! Више о томе ОВДЕ.

Извор: nova.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА