Најновије

РАЗОТКРИВАЊЕ: "Брнабић је портпарол, за министре потпуно небитна"

"Председник Вучић у пуном капацитету води ову Владу, а Ана Брнабић је координатор, портпарол. Ову меру помоћи је одредио и са кључним министрима договорио председник Србије Александар Вучић, а премијерка је обавештена о томе - рекао је у јутарњем програму на националној телевизији Прва новинар Никола Томић и то је била шанса да поједини грађани први пут чују како заправо стоје ствари и да сваку одлуку у земљи доноси Александар Вучић.

Ана Брнабић (Фото: Влада Србије)

Функција председника Владе званично најодговорнија у земљи и на њој би требало да буде заиста неко ко је ауторитет у сваком смислу министрима, у Србији то, ипак, није случај. Иако наводе, сад већ одомаћене у српској јавности да је "премијерка фикус" и "да се ништа не пита" често демантују многи званичници владајуће ове странке, јасно је да све политичке одлуке, али и економске, и све оне које су посао Владе и премијерке Ане Брнабић, доноси управо председник Србије Александар Вучић.

Колико је њена функција обезвређена, односно, колико она нема могућност да одлучује, потврђено је јуче ујутру управо на телевизији са националном фреквенцијом.

- Занимљиво је обраћање председника Вучића пре неко вече на РТС-у, где је он и саопштио овај пакет мера помоћи. Мени је ту занимљиво да је ово његово обраћање и његова порука министрима да не треба да се свађају још једна порука да председник Вучић у пуном капацитету води ову Владу, да је Ана Брнабић координатор, портпарол. Ову меру је одредио и са кључним министрима договорио председник Србије Александар Вучић, а премијерка је обавештена о томе. Ана Брнабић има реалан проблем ауторитета. Министри у Влади Србије, кључни министри, они који руководе највећим буџетима, који имају највеће одговорности, све што треба договарају са председником, а премијерка је на цц, тако да кажем - рекао је новинар Никола Томић, и додао:

- Они не желе са њом да се свађају, они не желе да руше њен ауторитет јавно, они желе са њом да сарађују, али она је за њих суштински небитна. Целокупна њихова лојалност и њихов једини врховни ауторитет је Александар Вучић - рекао је Томић. 

Оно што је интересантно је што је водитељ пустио Томића да ово исприча на националној фреквенцији, није га прекинуо, осим када се окренуо ка градоначелнику Новог Сада Милошу Вучевићу и питао га да ли је тако и на "градском нивоу".

Политички аналитичар Бобан Стојановић каже да ово није ништа неочекивано, и да је тако још од 2017. године.

- И ту није само питање Ане Брнабић, да је било ко други на њеном месту - исто би било. Вучић своју политичку снагу црпи не са позиције председника државе, већ председника странке и зато су му апсолутно сви подређени. Он није поднео оставку на место председника странке када је изабран за председника Републике као свој претходник Николић, управо из разлога да не би губио моћ и да би апсолутно био бог и батина за све - рекао је Стојановић и додао:

- Наш политички систем је у реалности сада председнички и то без икакве контроле од стране било кога. Тако да Ана Брнабић јесте нека врста само портпарола и то ће тако и бити. Вучић одлучује буквално и о постављењу домара у основној школи у Сурдулици, наравно да ће и министри директно са њим да договарају пројекте и буџете - појаснио је Стојановић.

Председник Вучић открио план даљег улагања у војску. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Директно

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА