Најновије

КОЈА СУ НАША ПРАВА? Потраживања за наплату само уз обавештење (ВИДЕО)

Која су наша права када се нађемо у ситуацији да нас рецимо, телефоном позову из Агенције за наплату потраживања, без претходног обавештења о томе од стране вашег повериоца. Да ли је то дозвољено и на који начин можемо да се заштитимо.

Уговор (Фото: Pixabay)

Закон је јасан, онај који уступа потраживање другом, новом повериоцу, дужан је да о томе у писменој форми обавести дужника. Уколико до тога није дошло, поставља се питање колика је валидност тих потраживања и да ли смо у обавези да их измиримо.

“На који начин агенција за потраживање може да нас позове телефоном или да се обрати писмено и да каже ја сам тај и тај ваши дугови су сада код мене, на који начин ми можемо да будемо сигурни да су та потраживања прешла и да верујемо у то, дакле у тим случајевима дужник није дужан да измири до краја та дуговања уколико није писмено обавштен о томе”, каже Маја Узелац, из Удружења Ефектива.

Уколико се нађете у таквој ситуацији имате право да новом повериоцу уступите приговоре, појашњава адвокат Срђан Сикимић.

“Уколико вас неко позове и представи се да је нови поверилац он је дужан да вам се легитимише на основу ког уговора је он нови поверилац и којим доказима располаже, закон је то омогућио дужнику да кроз приговор затражи таква обавештења и како би био сигуран коме ће измирити обавезе”, наводи.

Из "Ефективе" појашњавају да се такве ситуације углавном решавају судским путем. Пре него што дође до тога саветују грађанима да се за бесплатну правну помоћ и консултације обрате у удружењима потрошача.

Колико је опао извоз у Русију, сазнајте ОВДЕ.

Извор: РТВ

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА