Најновије

НЕПОЗНАТИ ДЕТАЉИ БОМБАШКОГ НАПАДА НА ШЕШЕЉА: Зашто је Шаботић бацио кашикару на лидера радикала?

После скоро 30 година шира јавност је сазнала за детаље бомбашког напада на лидера Српске радикалне странке Војислава Шешеља након предизборног митинга у Подгорици.

Војислав Шешељ. (Фото: Јутјуб)

Након завршетка предизборног скупа радикала 25. маја 1992. године на Војислава Шешеља и његову пратњу испред хотела "Црна Гора" бачена је експлозивна направа.

Телохранитељи су успели да бомбу ногом одгурну испод паркираног аутомобила где је детонирала. Експло­зија је наводно ранила тридесетак особа, а међу њима и Шешеља. Било је троје теже повређених. Већином се радило о повредама ногу.

За бачену бомбу на Шешеља, поред огромног обезбеђења, осуђен је пензионисани Бош­њак Адем Шаботић, који је тада имао 60 година. Успео је да побегне аутомобилом који је био недалеко паркиран, али су га следећег дана инспектори СДБ-а привели. Током испитивања Шаботић је признао дело.

- То сам учинио због тога што ми се Шешељ попео на главу - рекао је Шаботић на суђењу и додао да се због тога не каје.

Сведочење о атентату

Адем је према наводима из аутобиографије тог дана са дванаестогодишњим сином пошао у град да му купи патике и видео игри­це. Налетео је на митингаше који су према његовим речима викали и претили муслиманима. 

- Сетих се да у ауту имам бомбу кашикару. Као по некој наредби, без иоле размишљања, вратих се до кола, узех бомбу, заборавих на дете. По глави ми се мота мисао да приђем Шешељу, као неки сим­патизер, да га загрлим, активирам бомбу и да обојица погинемо - навео је Адем и додао да га је полицајац у том моменту спречио да приђе скупу.

Митинг радикала се према његовим речима завршио предвече након чега је почела шетња централним улицама:

- Ишао сам улицом поред Робне куће "Беко"и књижаре. Ни слутио нисам да ћу се срести очи у очи са војводом Шешељом. Пароле и песме на скупу вређају и мене и мој народ. Вређају сваког правог Титовог ко­мунисту. Шта смо ми криви и коме смо криви само зато што смо Бошњаци? Изнервиран сам почео и ја да вичем из свег гла­са: "Срам вас било! Срам вас било!".

Шаботић је након тих речи бацио бомбу. Један од телохранитеља гурнуо је бомбу ногом и кашикара је експлодирала испод кола.

- Да сам имао намеру да толико људи убијем имао сам чиме. Четири бомбе су се сасвим случајно задесиле код мењача без икакве намере. Кад сам чуо њихове пријетње, узео сам једну да бацим испред њих, да не раде ту срамну работу, јер нису дошли на право место - причао је Адем.

Председник Председништва Црне Горе Момир Булатовић је случај назвао терористичким нападом, а Шешељ је Шаботића проглазио за "продужену руку" паравојних муслиманских формација из БиХ.  

Хтели да га убију у Спужу

У затвору у Спужу то­ком издржавања казне имао је великих проблема са присталицама Шешеља, како затвореника, тако и чувара. Један од затвореника покушао је да га закоље на први дан Курбан бајрама наневши му притом више убода ножем. 

Адем је тај напад једва преживео. 

На крају суђења судија Ивица Станковић изрекао је Шаботићу пресуду од 15 годи­на затвора. Од тога је одробијао осам година и седам месеци.

- У души сам био дубоко потрешен и повређен. Осуђен сам ја, а са мном и мој бошњачки народ - рекао је Адем.

Адем Шаботић је преминуо 25. априла 2013. године у Подгорици у 82. години живота. Иза себе је оставио два сина и две ћерке.

Ватрени маршеви незадовољних грађана, приведено стотине демонстраната! Више о томе ОВДЕ.

Извор: stav.ba

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА