Најновије

"ШТА АКО НИСАМ ЗНАО ДА ИМАМ КОРОНУ, А ПРИМИО САМ ВАКЦИНУ?" Др Тиодоровић одговорио на десет најчешћих недоумица

Шта нас чека у будућности када је вирус корона у питању, да ли ћемо се вакцинисати сваке године, као што то чинимо са грипом - нека су од десет најчешћих питања о вакцинацији на која одговора епидемиолог и члан Кризног штаба проф. др Бранислав Тиодоровић.

Бранислав Тиодоровић. (Фото: Јутјуб)

1. Колико ме дуго штити вакцина?

На прецизан одговор мораћемо још мало да сачекамо.

- Произвођачи различито објашњавају, али ништа није тачно утврђено. Неко каже од шест до осам месеци, други пак тврде две године, то рецимо наводе за кинеску вакцину, за "Фајзерову" и "модерну" шест месеци, за "спутњик В" осам месеци. Ипак, све су то нагађања и треба разумети зашто. Није протекао потребан период да би у нешто били сигурни, ипак с друге стране све зависи од организма колико ће стећи антитела, али и колико ће се задржати. Није исто ако је титар антитела 1, 5, или 20, 30, 60 и више, што зависи колико је квалитетна одбрана и колико је квалитетна вакцина. То је у овом трентуку врло неутемељено и знаћемо када прође одређени период, после анализа које ће бити обављене тек након што се достигне одређени обухват и када људи приме по две дозе - објашњава епидемиолог.

Све више се истиче појам "ревакцинација" који се погрешно тумачи. Правилно је назначити прва и друга доза, што јесте целокупна вакцина, а затим после извесног периода долази на ред ревакцинација.

- Ревакцинација долази кроз шест месеци или кроз годину дана, тако радимо код грипа. Онај који је примио две дозе, добио је имунитет и сваке године га ревакцинишемо и буде довољна једна доза да би се достигао добар ниво антитела. Што се тиче даље заштине моћи вакцине против ковида 19, треба рећи да имамо старије људе са већ слабијим имунитетом, и људе са коморбидитетима, неки организам неће дати нарочит одговор, тако да опет не можемо са тврдњом рећи колико дуго штити у овом трентуку - каже професор Тиодоровић.

2. После прве дозе да ли имам антитела?

- Да, после прве дозе јављају се антитела, али тај ниво заштите не прелази неких идеалних 50 одсто, то није довољна заштита. То може бити у реду код оних младих људи којима ће помоћи да немају тешку клиничку слику, него да прођу лакше ако се заразе у том тренутку. То је, ипак, један добитак, али нико не размишља о томе да после прве дозе мери антитела, тако не можемо рећи колико је то. То се ради после друге дозе када се утврђује колико сте развили ниво заштите, односно колико имате стечених антитела. Мере морају апсолутно бити поштоване, ношење маски, дистанца, дезинфекција... Са првом дозом, дакле, нисте довољно заштићени - каже епидемиолог Тиодоровић.

3. После друге дозе након колико времена се стичу антитела?

После прве и друге дозе потребан је период за стварање антитела, дакле оног тренутка када сте примили и своју другу дозу, нисте одмах заштићени.

- Произвођачи наводе седам дана, а неки чак 15 дана, а најсигурнији период је управо тај 15 до 21 дан. Односно од 14 дана до 21 дан. Што је дужи период, то је боље за процену и заштитну моћ - каже професор Тиодоровић.

4. Када је најбоље да урадим тест на антитела?

- Урадите тест након што најмање прође 15 дана, а најбоље је после три недеље, тада ћете имати јасну слику о вашем нивоу стечене заштите - каже епидемиолог.

5. Да ли се могу заразити и пренети другоме иако имам антитела?

- Да, могућност постоји да се заразите и пренесете другоме иако имате антитела, с тим што вам тај вирус неће изазвати тешку клиничку слику или вам чак не може ништа, што зависи од одговора организма. И то не важи само за ову вакцину, видим да су од тога направили велику галаму да је то само за ковид а то није тачно. Код сваке вакцине постоји та могућност, јер вакцина ће деловати заштитно и корисно уколико организам има квалитетан имуни одговор. Значи ако је квалитетан, добро очуван и добро реагује, онда ће и вакцина дати бољи резултат. У том периоду, човек може бити заштићен лично, потпуно. А да ли може да носи - може, ако се буде инфицирао. Онај ко се није инфицирао, ко није био са инфицираним, ко није био у ситуацији да прими вирус, тај неће бити извор инфекције, али онај који је био у контакту са инфицираним и он се инфицира, у смислу да је вирус у њему, а он не оболева, може да се деси да он на неког другог ко је незаштићен или својим природним имунитетом или вакцином може да пренесе и то се зна за сваку вакцину - каже професор Тиодоровић.

Ипак, уколико имате било какву недоумицу у вези са вакцином, најбоље је да се консултујете са својим гинекологом, који ће вам дати најбољи савет. Сваки одабрани лекар било које специјалности једини има увид у право стање пацијента.

6. Ако планирам трудноћу да ли треба да примим вакцину?

- Ако се планира трудноћа, онда треба планирати тако да од тренутка када се евидентира, мора да прође дужи период. Обично се каже да је важно да прође први триместер. Ако сте планирали трудноћу, овог тренутка не може нико да гарантује ништа јер још увек није дошло до доказа, испитивања су у току, и код Руса и Американаца, Кинеза. Треба сачекати, јер испитивања могу потврдити да ту нема никакве опасности, као што је случај са грипом. Ми препоручујемо трудницама и породиљама да се вакцинишу од грипа, али та истраживања комплетно су завршена и рађена дуго и утврђено је да не утиче на плод. Дакле, за све морате имати научни доказ, а ми сада у овом тренутку то не можемо да имамо и да тврдимо, дакле потребно је време. Јасно је речено за кога је безбедно, а ко треба да буде пажљив, за труднице немамо податак, зато је мој савет - сачекајте још неко време да се обаве истраживање, па онда примате вакцину - каже епидемиолог.

7. Шта ако нисам знао да имам корону, а примио сам вакцину?

- Имамо такве ситуације, али објективно гледајући, нико у свету не ради тестирање на ковид пре давања вакцине нити је то популизовано као неопходно. Да не улазимо у то колико је скупо, али има таквих ситуација да су људи у инкубацији, а да су примили вакицну, због тога се говори да ако неко треба да се вакцинише, мора да буде потпуно здрав. Ако се и деси тако нешто, човек прими вакцину а био је у инкубацији, он ће имати лакши облик, евентуално ће можда имати повишену температуру дан или два, пролив, можда ће имати главобољу која ће проћи за један дан, можда ће имати болове у мишићима који ће проћи. Дакле, ништа страшно, али на вакцинацију идите здрави свакако - каже епидемиолог.

8. Ако имам прехладу, да ли треба да примим вакцину?

- Уколико имате знаке прехладе и повишену температуру, требало би одложити вакцинацију док се ваше стање не стабилизује. Свакако, блажа прехлада није контраиндикација за вакцинацију, али би требало урадити општу лабораторију у консултацији с вашим лекаром. Вакцинацији би требало приступити чим ваше здравствено стање то дозвољава. Чак и уколико сте прележали ковид, требало би након одређеног периода примити вакцину јер се вакцинацијом ствара 20 пута више антитела - каже за "Блиц" анестезиолог др Александар Николић са Клинике за анестезиологију и интензивну терапију Клиничког центра Ниш.

Уколико имате било какву недоумицу око вашег здравственог стања или имате одређене тегобе, ваш изабрани лекар вас може упутити да урадите анализу крвне слике, након чега ће одређени параметри показати да ли је ваш организам здрав, да ли имате неки упални процес, што ће показати ЦРП, или пак леукоцитарни статус. Уколико су сви параметри у границама нормале, можете да примите вакцину.

9. У којем случају не треба да примим вакцину?

Ко није кандидат за вакцину, произвођачи су то јасно назначили, а лекари ће вам то и рећи након разговора.

- Назначили су произвођачи све, они који имају алергијску конституцију нису кандидати. Рецимо, алергија на пеницилин није контраиндикација, зато што се пенициллин не користи у технологији производње ове вакцине против ковида 19. Међутим, код грипа је то битно да ли је неко осетљив на пеницилин. Ако је неко алергичан на неке лекове, па нам наброји више врста лекова, на храну, на било какве хемијске ноксе, ту треба скренути пажњу да није кандидат за вакцинацију, иако се може десити да прими а да нема реакцију, али ипак не треба ризиковати у појединачним случајевима. Контраиндикације, било какво нестабилно обољење хроничног типа, значи ако је онколошки болесник, а још увек прима терапију, ако је то срчани болесник који је скоро оперисан, мисли се на озбиљне срчане болеснике, онда треба сачекати. Свако хронично обољење које није доведено у контролисано стање и није доведено у мирну ситуацију, представља контрандикацију. Али све оно што је доведено у нормално стање оно што је стављено под контролу, они би требало да се вакцинишу јер ће таквој особи која је хронични болесник вакцина много значити - каже професор Тиодоровић.

10. Да ли ћемо се сваке године вакцинисати?

Највероватније да ћемо се вакцинисати, као што се вакцинишемо сваке године против грипа. Међутим, грип има много већи потенцијал мутације него што је случај код овог вируса. Морамо ипак бити свесни да овај вирус има потенцијал за мутације, већ се сматра да има више десетина мутаната у свету, али оно што знамо је да су ти мутанти осетљиви и практично вакцина штити и од њих.

Демократски конгресмен се ревакцинисао и добио корону! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Вечерње Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА