Најновије

Телевизија Н1 правила хаос у храму! Епархија: "Ово је наставак хајке на СПЦ"

Поводом данашњег упада припадника телевизије Н1 у Светобогојављенски храм у Србобрану, Епархија бачка се огласила саопштењем у којем се наводи да је овај немио догађај само наставак хајке на Српску православну цркву.

Рампа за проамеричку телевизију из Луксембурга (фото: Јутјуб принтскрин)

Како се наводи Епархија бачка је у понедељак 4. јануара у Светобогојављенском храму у Србобрану, у сарадњи са званичним државним органима, организовaла помен жртвама злогласне Рације, када се “догодио немио и непријатан догађај, који је изазвала екипа Телевизије N1”.

“Пре самог почетка овог молитвеног чина, а без неопходне претходне најаве или позива од стране организатора (Српске Православне Цркве), чланови новинарске екипе Телевизије N1 покушали су да самовласно уђу у храм и раде шта им се прохте, у оквиру њихове трајне хајке против Српске Православне Цркве”, каже се у саопштењу.

Даље се наводи да су службена лица Епархије бачке пристојно замолила екипу ТВ Н1 “да поштују светињу храма и молитве жртвама фашизма, да  угасе камере и не злоупотребљавају разговор”, али су се они оглушили на њихове молбе.

“Верујемо да ће ова моћна медијска кућа недозвољено снимљени материјал злоупотребити и прилагодити својој основној конструкцији, а то је да Српска Православна Црква не дозвољава медијима да `раде свој посао` и да тако `ускраћују свим грађанима Србије право на благовремено информисање`. Таква теза је неистинита. Многе телевизијске екипе које су до сада извештавале о догађајима у организацији Српске Православне Цркве биле су и биће дочекиване добродошлицом. И убудуће ће им бити омогућено да професионално, поштујући новинарску и људску етику, раде свој посао, односно да обавештавају јавност. Телевизијски пренос централног помена жртвама Рације реализовала је Радио-телевизија Војводине и тиме су грађани Србије благовремено обавештени о овом догађају”, наводи се у саопштењу.

У обраћању Епархије изражава се нада да ће Телевизија N1, “као и њене подружне медијске установе”, како се истиче, “променити досадашњи непримерени начин рада и претходно прибавити потребне дозволе или акредитације за обавештавање о догађајима у организацији Српске Православне Цркве, као што то свакодневно чине кад извештавају из других установа и улазе са камерама у просторије тих установа”.
“То је најосновније у новинарском послу – имати позив и акредитацију. Надамо се да ће Телевизија N1 поштовати право неповредивости нечијег власништва и да је Црква власна да у свој простор позове онога за кога сматра да га треба позвати. Како би било, на пример, да било ко из Српске Православне Цркве уђе у канцеларије и студио Телевизије N1 када и како хоће? Било би то нечувено, зар не?!”, закључује се у саопштењу Епархије бачке.

А о Миловом потезу очајника упереном против СПЦ читајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА