Најновије

ПРИШТИНА МОЖДА НА ПРЕВАРУ КРЕНЕ У УНЕСКО: Шта Србија треба да уради?

Не би било никакво изненађење да Приштина заобиђе Вашингтонски споразум и аплицира за чланство у УНЕСКО и да "у складу са преварантском логиком" превиди чињеницу да су захтев за пријем поднели за време трајања ембарга на такве активности, оценио је данас некадашњи амбасадор Србије у УНЕСКО Дарко Танасковић.

манастир Високи Дечани (Фото: Јутјуб)

Обавеза уздржавања од захтева за учлањење у међународне организације у Вашингтонском споразуму је орочена на годину дана, а заседање Генералне конференције УНЕСКО одржава се после истека тог периода, рекао је Танасковић за Спутњик.

Из Приштине је управо стигла најава да ће ускоро припремити све што је потребно за пријаву за пријем у УНЕСКО, подсећа Спутњик и преноси да је министарка културе, омладине и спорта у приштинској влади Вљора Думоши изјавила је да је то политичко питање и изразила наду да ће уз помоћ међународне заједнице успети у намери.

Танаковиће је оценио и да је неизвесно како ће се према Вашингтонском споразуму и обавезама које из њега проистичу односити администрација новоизабраног америчког председника Џоа Бајдена.

Србија се зато, као и до сада, мора одлучно супротставити свим расположивим средствима и уверљивом аргументацијом, рекао је он.

Танасковић је подсетио да се у УНЕСКО културна добра административно воде према државама на чијој се територији налазе, а не према културно-историјској припадности.

Он указује и на то да би све рокове ипак требало условно узети у обзир, јер пандемија ковида-19 може да донесе нека померања у односу на устаљени календар заседања органа и тела УНЕСКО.

Вашингтонски споразум потписан је 4. септембра 2020. године.

Због чега је подигнута кривична пријава против председника Србије, сазнајте ОВДЕ.

Извор: ФоНет

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА