Најновије

ПЕЛОСИ ВРИШТИ ПО КОНГРЕСУ: Зауставите Трампа, покренуће нуклеарни напад!

ВАШИНГТОН - Председавајућа Представничког дома Конгреса САД Ненси Пелоси изјавила је да је разговарала са начелником Генералштаба америчке војске Марком Милијем о спречавању одлазећег шефа државе Доналда Трампа да покрене војне акције или нуклеарни напад.

Ненси Пелоси у теорији завере (фото: Politico.com video принтскрин)

Пелоси, представница Демократске странке, рекла је члановима Конгреса да је са Милијем разговарала о „доступним мерама за спречавање нестабилног председника да започне војна непријатељства или да приступи шифрама и нареди нуклеарни напад”, наводи Асошиејтед прес.

Навела је да ситуација са „овим ментално неуравнотеженим председником не може бити опаснија него што јесте”.

Пелоси се вечерас састала са демократама из доњег дома Конгреса да размотре покретање поступка опозива републиканца Трампа, упркос томе што му мандат истиче 20. јануара, преноси Бета.

Извори агенције АП наводе да је Пелоси на састанку рекла да јој је Мили казао да се „предузимају кораци који би спречили Трампа да покрене нуклеарни напад”.

Јуче су Пелоси и лидер демократа у Сенату Чак Шумер позвали одлазећег америчког потпредседника Мајка Пенса и министре да се позову на 25. амандман на Устав САД и одмах смене Трампа.

Према 25. амандману, потпредседник САД и већина министара могу да прогласе шефа Беле куће неспособним за обављање функције. У том случају би потпредседник САД сместа постао шеф државе.

Демократе желе да смене Трампа пре 20. јануара, оптужујући га да је подстицао на побуну своје присталице које су у среду увече упале у Конгрес САД и држале га четири сата под окупацијом. Током насиља у Конгресу погинуло је пет особа.

Троје посланика демократа у Представничком дому планира да у понедељак покрене поступак опозива Трампа, јавио је АП, позивајући се на упућене изворе.

Ако до тога дође, доњи дом Конгреса, у којем демократе имају већину, средином следеће седмице би могао да гласа о опозиву Трампа.

Он тиме не би био смењен са места председника, већ би ишао на суђење у Сенат.

Ако би га и Сенат осудио, могло би да му буде забрањено да се поново кандидује за шефа државе 2024. године, а можда и доживотно.

Трамп би у том случају био једини амерички председник чији је опозив два пута изгласао Представнички дом Конгреса.

Представнички дом је за опозив Трампа гласао први пут у децембру 2019. године, али га је Сенат, у којем су његови републиканци имали већину, ослободио оптужби на суђењу у јануару прошле године.

А зашто Бајден не жели мирну транзицију власти, читајте ОВДЕ.

Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА