Најновије

ДР ИВАН ПАЈОВИЋ ЕКСКЛУЗИВНО ЗА ПРАВДУ: Банкрот на кинески начин

Много хваљени кинески модел државног управљања економијом не доживљава своје најбоље дане и у најскорије време може се показати да Кину очекује велики финансијски колапс. За такву претпоставку постоји више разлога.

Пајовић (Фото: Јутјуб)

Пише: Иван Пајовић

Свет је 2008. године ушао у велику економску кризу која је узрокована хипотекарном кризом и падом једне од највећих инвестиционих банака САД Lehman Brothers. Ова банка емитовала је хипотекарне кредите у висини од око 80 милијарди долара, а да је притом располагала капиталом од око свега 22,5 милијарди долара. Неки стручњаци би рекли да такав случај није реткост, међутим пад цена некретнина до 5% довело је банку до губитка свих актива, то јест до потпунога краха. Уследио је домино-ефекат у ком су се рушиле и друге сфере економије које су биле повезане са овом банком. Треба нагласити да је банка Lehman Brothers успела да прода већи део својих актива другим заинтересованим компанијама када је већ објавила банкрот, премда то није спречило крах. Главни разлог банкрота лежи у чињеници да је банка годинама прикривала реално стање свог рачуноводства.

Слична ситуација данас се догађа у Кини, додуше не са банком, већ са једном од најкрупнијих грађевинских корпорација Evergrande Group. Криза из 2008. године повезана са падом тржишта некретнина и експлодиралим мехуром банке Lehman Brothers невероватно личи на оно што се тренутно догађа у Кини.

Друга по величини грађевинска корпорација Evergrande Group нашла се на граници банкрота из разлога немогућности сервисирања својих дугова. Свота коју је корпорација позајмила од инвеститора, банака и испоручиоца грађевинског материјала висока је око 300 милијарди долара. Кинеска ценрална банка је још 2018. године ставила ову корпорацију на врх списка компанија које представљају ризик за целокупни финансијски систем Кине. 

Годинама је Кина имала огроман финансијски раст, што је утицало на развој мноштва локалних компанија које су се бавиле најразличитијим делатностима, од производње геџета до космичких шатлова и сателита. Један од најкрупнијих сегмената економије Кине представљају управо некретнине, што је сасвим логично, имајући у виду огроман број људи којима је потребан стамбени и пословни простор. Грађевинарство чини водећу грану кинеске економије и чини чак око трећине укупног БДП-а Кине, а Evergrande Group заузимала је лавовски део тог тржишта, због чега је данас је у целој Кини замрзнуто скоро милион ипо грађевинских објеката. Са почетком ковид-кризе продаја некретнина је нагло опала, па су приходи компаније пали чак за 90%. Подаци за август говоре да је продајна цена некретнина у земљи опала за 20%, што је највећи пад од априла 2020. године. Оваква ситуација није довела само компанију у ситуацију да не може сервисирати своје дугове према повериоцима, већ оставља и милионе инвеститора без ичега, будући да њихове некретнине могу остати несаграђене. Све ово довело је до демонстрација испред главног седишта компаније у Хонг Конгу, на којима су незадовољни инвеститори захтевали повраћај својих улагања. 

У моменту банкрота Lehman Brothers, у тој банци је радило око 26.000 људи, док у кинеској компанији Evergrande Group запослено је четири милиона људи, што значи да сви они у једном моменту могу остати без запослења. Али нису само инвеститори и запослени угрожени овом банкротом, већ и друге банке код којих се компанија задуживала, као и испоручиоци грађевинског материјала које је наручивала. Таква ситуација прави домино ефекат код других компанија које такође неће моћи да сервисирају своје обавезе и дугове према трећим лицима, тако да се лавина може обрушити на целу економију и то не само на кинеску. Руководство компаније покушава да се извуче из ситуације распродајом сувишних актива, премда је успешност таквог решења под знаком питања. Свесни тога, у компанији Evergrande Group управо се припремају за објаву банкрота. 

У ову кризу могуће је да ће се умешати централне власти Кине, будући да лавина може уништити и друге грађевинске фирме, а тиме уништити већ поменуту трећину БДП-а земље и изазвати огромно незадовољство становништва. Такође, ова криза чини да се кинеско тржиште претвара у токсично и високоризично место за стране инвеститоре.

Са разних страна чују се застрашујуће информације о реалном стању кинеске економије. Блумберг износи податке да Кина може лако постати економска пустиња, а да је Светска банка под притиском годинама свесно преувеличавала економске показатеље Кине, што значи да је инвестициони рејтинг Кине значајно нижи него што се то јавно објављивало. 
Скандали овог типа изазивају сумњу да ли је баш све како треба у кинеској економији која је под максималном контролом државе. Такође, видеће се да ли светска економија може поднети кинески банкрот тако великих размера. 

Текст је писан искључиво за портал Правда, преношење је забрањено без сагласности редакције.

Прошлу колумну Ивана Пајовића прочитајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.
[Translate to English:] [Translate to English:]

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА