Најновије

ОРБАН: Србија треба да уђе у ЕУ, али је питање да ли ће имати коме да се придружи

Председник мађарске владе Виктор Орбан поручио је данас да би границе ЕУ требало да буду много ниже на југу континента, и да би грађани Србије требало одавно да пролазе у Мађарску и Европу без пасоша.

Виктор Орбан (Фото: РИА Новости)

Орбан је, на церемонији обележавања почетка радова на реконструкцији и модернизацији железничке пруге Суботица - Хоргош - државна граница са Мађарском - (Сегедин), истакао да се свечаност одржава на шенгенској граници, али да спољна граница ЕУ не би требало да буде овде.

„Сви добро знамо да је Србија капија Балкана и кључна земља за безбедност Европе. Истина је и знамо да је Србија већ годинама спремна за улазак у ЕУ“, подвукао је он.

Орбан је истакао да се полако поставља питање да ли Србија жели да уђе у ЕУ, и да ли ће имати коме или чему да се придружи.

Подвукао је да се Мађарска залаже за чланство Србије у ЕУ јер у Србији има великог брата.

Орбан се захвалио председнику Србије Александру Вучићу што га је позвао да буде на церемонији.

„Налазимо се у необичној ситуацији. Желимо да обновимо железничку линију стару 150 година. Али у ствари постављамо камен темељац. Ово је симбол сарадње и заједничког напретка Мађарске и Србије, Мађара и Срба који граде нову заједничку будућност“, истакао је он.

Пренео је да има договор са председником Вучићем који гарантује да ће Мађари и Срби подједнако имати користи и напредовати захваљујући сарадњи две земље.

„Прво сазнање јесте да смо заједно јачи. Друга наша спознаја је да морамо да још више учврстимо наше односе. Треће је, и због тога смо се пре месец дана срели у Будимпешти, да треба да потпишемо споразум о стратешкој сарадњи“, указао је он. Орбан уз опаску да је мигрантска олуја пресекла ову железничку линију.

„Тиме су грађани оба града много изгубили, јер је постало немогуће саобраћање овом железничком линијом. Сећам се пре шест година, више хиљада миграната су ходали баш тим железничким шинама према Мађарској и Европи, тако да је морала та линија да буде затворена и на крају је у потпуности укинут саобраћај на њој“, нагласио је он.

Истакао је да се ради, како је рекао, о причи својственој централној Европи,да у једној централној сили далеко од нас смисле нешто и онда то покушавају да нам наметну, а на крају ми плаћамо цену за све то.

„Могу да вам кажем да су стране силе увек доносиле само немир и рат. Све оно што је долазило споља доводило је до конфликата и уназађења оба народа“, подвукао је он.

Орбан је нагласио да је дошло време да своју судбину узмемо у сопствене руке.

„Ми радимо заједно са Вучићем на изградњи железничке линије између Будимпеште и Београда, а такође смо спремни да радимо и на успостављању линије између Суботице и Баје. Али то је све висока политика. Оно што је из аспекта живота грађана важно је да ћемо ову железничку линију изградити и ви ћете моћи за 35 минута бити у Сегедину, односно Сегединци за толико да дођу до вас“, објаснио је он, пренео је Танјуг.

Казао је да се ради и на обезбеђивањем што једноставнијем проласку, контроли на граници.

Он се захвалио Мађарима и Србима који су учествовали у припремама реконструкционог пројекта, те онима који ће да раде на пројекту пожелео је успешан рад.

Када ће Конгрес САД расправљати о Балкану, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА