Најновије

ЦРНО НАМ СЕ ПИШЕ: САД подржавају Отворени Балкан!

Заменик помоћника државног секретара за европска и евроазијска питања и нови изасланик Стејт департмента за Западни Балкан Габријел Ескобар изјавио је данас да америчка администрација подржава иницијативу "Отворени Балкан" и позвао је америчке компаније да улажу у овај регион.

Александар Вучић, Зоран Заев, Еди Рама. (Фото: Јутјуб)

Одговарајући на питања чланова конгресног Поткомитета за европска, енергетска, сајбер питања и заштиту животне средине он је истакао да САД подржавају све иницијативе које земље чине у економском смислу ближе једне другима.

Верујемо да ближа економска сарадња не само да се дешава, већ ће и наставити да се догађа. Лидери три земље које су покренуле иницијативу „Отворени Балкан“ – Србије, Албаније и Северне Македоније – уверавају нас да је она отворена за свих шест земаља Западног Балкана и ми им верујемо, јер она и не може да успе без остале три, рекао је Ескобар, преноси Коссев.

Ескобар је додао да је „Отворени Балкан“ у складу са Берлинским процесом о заједничком регионалном тржишту, због чега САД сматрају да су те две иницијативе комплементарне.

Истакао је да свака иницијатива која приближава земље једне другима ствара поверење међу људима, а верује да ће то створити и политички напредак за нека питања.

Када би се то догодило, када бисмо имали слободно регионално тржиште за свих шест земаља и економије у вредности од 125 милијарди долара, са стопом раста већом од шест, седам процената, било би то веома, веома привлачно тржиште за америчке компаније, казао је Ескобар.

Истина о спољном дугу Србије - много је горе него што вам напредњаци говоре! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА