Најновије

ЛУКАШЕНКО: Тихановска није имала разлог да бежи из земље

Опозициона политичарка Светлана Тикхановска није била приморана да напусти Белорусију, тврди председник Александар Лукашенко.

Александар Лукашенко (Фото: Председништво Белорусије)

"Кунем се својом децом да Тихановска није нигде бежала. Замолила ме је да је одведем до литванске границе, не само њу, већ и неколико других људи, што сам и учинио. Дакле, није побегла. Да ли желите доказ? Можемо вам дати доказ. Ово је још једна лаж ", рекао је белоруски председник за Си-Ен-Ен.

Европа и САД сматрају да је Тихановској ускраћена победа, када је била другопласирана на председничким изборима у августу 2020, на којима је Лукашенко са 80 одсто подршке освојио шести мандат.

У јулу њој је уприличен састанак у Белој кући са председником САД Џозефом Бајденом, који је твитовао да му је "част" да је упозна и да "САД чврсто стоје уз народ Белорусије у њиховој потрази за демократијом и универзалним људским правима".

Лукашенко је пристао да у интервјуу за Си-Ен-Ен одговори на оптужбе и покушао да одбаци све негативне ставове о њему.

Он је говорио о људским правима и поручио да Запад неће моћи све земље да натера да се "покоравају" према његовим стандардима људских права, а да исто важи и за изборне стандарде.

Лукашенко је нагласио да се ти стандарди унапређују у Русији и Белорусији према препорукама ОЕБС-а, а да западним земљама ни то није прихватљиво јер желе да наметну искључиво своје.

Белоруски председник је за америчку телевизијску мрежу рекао да му није ни на крај памети да води осветљубиву политику према Бриселу због санкција, демантујући тврдње пољске владе да Белорусија шаље мигранте на њихову границу, и нагласио да његова земља може да опстане без тржишта Европске уније.

"Можете ли да докажете тврдњу да сам се одлучио за освету Европској унији? Да ли ме сматрате лудаком? Моја земља је у централној Европи и мала је. Само 210.000 квадратних километара, ништа слично Сједињеним Америчким Државама. Може ли 10 милиона људи да диктира услове за пола милијарде, колико живи у Европској унији? ", изјавио је Лукашенко.

Додао је и да је Белорусија преживела без ЕУ и да ће моћи да опстане и у наредним годинама, усмеравајући свој извоз на тржиста Русије и Кине, али других земаља са којима има пријатељске односе.

Лукашенко је данас изјавио и да би се Белорусија, у случају евентуланог оружаног напада, трансформисала у јединствену војну базу са Русијом, како би издржала агресију.

Блиска економска, политичка и војна интеграција Белорусије и Русије подстака ју спекулације да ће Лукашенко бити последњи белоруски председник, пошто постоје веровања да планира формално уједињење своје земљу са Русијом, наводи Си-Ен-Ен.

Лукашенко је у разговору за америчку телевизију то демантовао.

"Путин и ја смо довољно интелигентни да створимо унију две независне државе која би заједно била јача од појединачних земаља. Суверенитет се не продаје", нагласио је Лукашенко.

Како је Лукашенко очитао ледцију западном новинару, погледајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА