Најновије

НАЈВЕЋА ИСЛАМСКА МЕТРОПОЛА У ЕВРОПИ: Етички и верски ''стерилисано'' место, где дефилују терористичке групе

Сарајевом без страха дефилују терористичке организације чије вође држе предавања на верским школама и факултетима у етнички и верски "стерилисаном", а не само очишћеном простору на коме живе муслимани Бошњаци и влада СДА, изјавио је експерт за безбедност, исламски екстремизам и тероризам Џевад Галијашевић.

Сарајево (Фото: Pixabay)

Галијашевић је изјавио Срни да се "Муслиманско братство`шепури по чаршији, данас највећој исламској метрополи у Европи".

- Веће за фетве и истраживања "Муслиманског братства" заседа у Сарајеву већ пуну деценију, обликујући верску свест до јуче секуларних босанских муслимана. У тим учењима нема ни Републике Српске, нити хришћана у БиХ - указао је он.

Галијашевић је подсетио да је темеље поставио Златко Хаџидедић из Центра за изучавање национализма на сесији бошњачке, независне асоцијације интелектуалаца "Круга 99", рекавши да "Срби и Хрвати нису нације у БиХ, него тек верски идентитет који је незаслужено присвојио име нације".

Према његовим речима, за сарајевског професора било је то питање "бити или не бити" за "државу БиХ".

Галијашевић је подсетио на тумачење тог професора да би Срби и Хрвати заветно место исламизма требало би да уступе новим Босанцима, православне и католичке вероисповести.

- Подршка за стварање оваквог концепта грађанске државе дошла је од Американаца, Немаца и Енглеза. Занимљиво, у истим тим земљама ислам се категорише као конфликтан и несклон реформи - рекао је Галијашевић.

Он је додао да су радикални исламизам и исламистички тероризам тако, уз помоћ Запада, почели да стварају некакав грађански идентитет, а за потребе његовог опстанка наметнули су појам исламофобије, стављајући га у исту раван с ксенофобијом.

- Овај "семантички штит" требало је да "објасни" критике које су долазиле из Републике Српске. Касније, он је надограђен "српском кривицом" за све лоше што се десило током распада СФРЈ - истакао је Галијашевић.

Само тако је, каже, доктрина Алије Изетбеговића, као програм опште исламизације и изградње исламског друштва у БиХ, могла да се наметне као тумач ислама.

- О жестини верске борбе у Египту, Сирији, Ираку, Авганистану ни речи. О џамијама, месџидима, црквама, храмовима и самостанима у пламену - опет ни ријечи. О учешћу босанских муслимана у џихаду - тишина. То се ваљда подразумијева - констатовао је Галијашевић.

Ова доктрина је, нагласио је, за поклонике џихада постала заветно место исламизма.

Како се Албанија враћа у Средњи век, сазнајте ОВДЕ.

Извор: СРНА

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА