Најновије

ЈУРИШ НА ПРЕСТОНИЦУ: Побуњеници заузели два кључна града, Влада моли грађане да изму оружје (МАПА)

Народна ослободилачка војска Тигреја, региона на северу Етиопије, наставља свој поход ка престоници Адиса Беби против Владе за коју тврди да је нелегална.

Побуњеници тврде да су заузели град Деси и данапредују у граду Камболча чији се делови већ налазе у њиховим рукама. Влада тврди да побуњеници објављују лажне вести и да је Деси и даље у рукама војске.

Побуњеничка војска у покрајини Ормo, тзв. Ослободилачка војска Орома, заузела је град Kемисе 52 километара јужнно од Десиа. Ова војна фракција такође тражи смену власти у Адиса Беби.

У Адиса Беби је уведено ванредно стање, а Влада усмерава све ресурсе на борбу против побуњеника и позива грађане да се придруже војсци у борби.

САД позвале су снаге Тигреја да зауставе напредовање и преговарају. 

До сукоба је дошло када је Влада Етиопије одбила да распише изборе уз образложење да је ризично због пандемије и донела одлуку о проджењу свог мандата. Северни регион се побунио и отказао послушност, али је Адиса Беба послала војску и у једном тренутку заузела читав север. Међутим, ситуација се брзо променила, а против централне власти устали су и неки други региони.

Ванредно обраћање Зорана Заева након што је поднео оставку на место премијера Македоније погледајте ОВДЕ.

Извор: Правда

 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА