Најновије

ПАТРИЈАРХ РЕАГОВАО НА ЈУЧЕРАШЊЕ ИНЦИДЕНТЕ: На самом уласку у божићни пост, бијемо се међусобно песницама, моткама... (ВИДЕО)

Патријарх Порфирије изјавио је данас да је са тугом пратио физичке сукобе који су избили током блокада путева у Србији и апеловао на све да чувају једни друге, а не да се туку.

Патријарх Портфирије (Фото: Јутјуб)

„Јуче сам са тугом пратио, како су међу нама, припадницима истог народа, али и грађанима Србије, независно од тога ком народу припадају, избили физички сукоби. На самом уласку у божићни пост, бијемо се међусобно песницама, моткама, каменујемо аутобусе, разбијамо главе једни другима, уништавамо имовину“, навео је патријарх у поруци и видео снимку који је објавио на Инстаграму.

Он није желео да анализира шта је повод, а шта прави узрок сукоба, нити ко је крив, а ко је невин.

„Они који стварају конфликте и управљају кризама и сукобима у свету, али исто тако и они који код нас поларизују, деле и сваку тему политизују да би стварали раздоре из себичних, парцијалних интереса, све то добро знају. Могу само да молим све, да апелујем, да чувамо једни друге, а не да се бијемо. Свако је свакоме потребан. Не можемо једни без других. Свако да поштује свакога, на то нас Бог позива“, поручио је патријарх.

Истакао је да се моли Богу „да у данима божићног поста своје мисли, жеље и молитве Христу Богу, једином миротворцу, усмеримо ка општем добру, разумевању, љубави и поштовању према ближњем, без обзира на чињеницу да су нам, по природи ствари, идеолошки, социолошки, политички и сваки други ставови различити“.

„Период поста, у који смо закорачили, нас подсећа и позива на неопходни мир. Међутим, морамо знати да се истински мир не може постићи без помирења и мира са Богом, то јест, без труда да, колико год је могуће живимо у складу са Христовим, јеванђелским системом вредности, које су сажете у тајни двоједине љубави, према Богу и према ближњем, што значи према сваком човеку“, рекао је патријарх.

Он је нагласио да немири „неумитно производе нове и нове немире“.

„У том смислу, мир са Богом истовремено и безусловно подразумева ограничавање свога егоизма, самољубља, себичности, нетрпељивости, искључивости, једном речју ограничавање своје појединачне воље, и пружање права и простора другоме да изражавајући своју слободу и своје дарове и способности, на миран, цивилизован и демократски начин допринесе добру по свим питањима од општег значаја, како за садашњост тако и за будућност народа и државе“, навео је патријарх Порфирије.
Патријарх је пожелео срећан и благословен божићни пост, који нас, како је навео, води миру који јесте Христос међу нама.

Извор: rs.sputniknews. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА