Најновије

ИСТОРИЧАР ДАМЈАНОВИЋ ШОКИРАО СРБИЈУ: После случаја у "Слагалици", лингвиста објаснио: "Овакво акцентовање нам се намеће!" (ВИДЕО)

Српски историчар, књижевник и лингвиста Радован Дамјановић гостовао је у емисији Балкан инфо и том приликом прокоментарисао приговор проблем правилног акцентовања у српском језику.

Он је у емисији истакао да је данашње модерно акцентовање какво се чује у телевизијским емисијама, наметнуто Србима.

- Ништа није случајно, неко је тако одлучио. - рекао је Дамјановић.

На питање одакле такво акценотвање, Дамјановић тврди да таква иницијатива долази из Лондона, тј из Велике Британије, која, како тврди Дамјановић, преко ББЦ-а намеће нов начин говора и акцентовања у српском језику.

- Тако се квари језик, декодира, убија му се мистика, убија му се изворно стање. Уништавањем језика, уништава се и етнопсихичка контанта народа. Та константа која постоји у нама, она нас тера да кажемо "Јао!", а не "Оуцх!". Све то што се догађа је направљено да се тако догађа,

Да подсетимо, ових дана је случај у познатој емисији "Слагалица" изазвао праву буру на друштвеним мрежама, коју је обележила интересантна интеракција између водитељке и једног од такмичара. Такмичар је дао тачан одговор на коначно решење у последњој игри Асоцијација, али га је водитељка исправила и изазвала много реакција на друштвеним мрежама. Решење Асоцијације био је континент, што је такмичар и рекао, али га је водитељка исправила у акцентовању. Најпре је рекла да одговор није тачан, а онда исту реч изговорила другачије акцентовану, истакавши да му ипак уважава поене.

Извор: Ало

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА