Најновије

ЕПИДЕМИОЛОГ СА ОКСФОРДА: Ја бих овог тренутка укинула све мере... (ВИДЕО)

Професор Сунетра Гупта је професоркa теоријске епидемиологије на Оксфорд Универзитету ( University of Oxford ). Она је у интервјуу за "Talk" радио изнела свој став о тренутној епидемиолошкој ситуацији.

Професор Сунетра Гупта (Фото: Промо)

Пре свега, колико је све ово политичко и са стране научне заједнице и од стране владиних министара који су кренули путем локдаун-а ( lockdown прим.прев) у покушају да контролишу, зауставе и победе вирус?  Кренули су овим путем . Да ли мислите да је већи део овога политика јер су дошли тако далеко да нема повратка? 

Па волим да мислим најбоље  о људима. Мислим да смо …….да смо сви ми ( у овој ГБД кампањи ГБД  ( GBD  прим.прев)  уједињени и нисмо део ни  левице и  деснице ….желећи да урадимо најбољу ствар, желећи да пребродимо ову катастрофу, која је на жалост резултат људског фактора. Мислим да су се људи закопали у рупу јер се опиру чињеници да је ово наратив……..а људи увек налазе да им је тешко да одступе од наратива у који су не само веровали  него су и тако поступали .Тако да могу да разумем ту невољност да му се одупру. 

‘И наравно , промена такта , промена смера би била признање да можда нисте били у праву а многи научници ће морати да прогутају ову горку пилулу . Професорка, у ограниченом времену које имамо, можете ли ми понудити свој предлог нацрта којим путем наша земља да иде у предстојећим месецима уколико би Вас Премијер и Министар Здравља саслушали ‘

Па ја бих рекла овог тренутка уклоните све мере које спречавају школе и универзитете од нормалног функционисања, дозволите људима испод 30 година барем да иду ван и циркулишу и спречите да људи изгубе посао  и спречите све друге недаће које произлазе а онда инвестирајте доста у неке једноставне ствари постарајући се да  домови за негу старих и болесних ( care homes прим.прев.) буду без инфекција , да је боља контрола инфекције у болницама а онда нам треба боље изнијансирана дискусија са онима који су на ризику који живе у заједници и са онима који на пример живе у домаћинствима који имају више генерација у себи и да имамо дискусије на тему креативних начина како да решимо проблем. И свесна caм да када кажем ‘креативно’ можда делује као ‘папазјанија ’  али у ствари то је оно што ће нас извући из ове ситуације  на крају крајева је моћ наше креативности , воље и маште у борби са овим тешкоћама. 

А можда дозволити грађанима да направе своје изборе?  Моје последње питање је да ли смо превише потрошили времена и новца за  тестирање? Да ли је тестирање прецењено? 

Наравно. Тестирање треба да се користи разумно у покушају да се заштите они који су вулнерабилни. …Добра ствар онога што ми предлажемо је да ако нису вулнерабилни а стога постану заражени а самим тим имуни, а то не значи да треба да флертују са заразом , на крају ћемо бити у ситуацији да имамо мање ризика у свим аспектима.  Док се то дешава, треба да употребимо своје капацитете за тестирање и треба их фокусирати  на заштиту домова за негу старих и болесних, заштиту људи у болницама, …’можеш да се тестираш пре него што одеш да посетиш баку’; потребни су   неки конкретнији , јаснији циљеви око тога како треба да користимо своје капацитете за тестирање….. Треба такође да будемо свесни шта позитивни тест у ствари значи. Не значи увек да сте заразни и то је оно што је битно.

И на крају да ли Шведска треба да буде узор? Није било локдаун-а на националном нивоу , оставили су отворене угоститељске објекте, школе и привреду отворене……Они перу руке и безбедно се социјално дистанцирају и нису имали велика окупљања. Али иначе живот је текао нормално. Мислим да  чак нису ни учинили маске за лице законски обавезним. Да ли идемо ка примеру Шведске у предстојећим месецима? 

Заиста се надам. Очито је Шведска направила неке погрешке али треба да научимо од њих нешто бринући о домовимa за негу старих и болесних спречавајући да зараза дође до о домовa за негу старих и болесних јер то је очито била грешка коју су они направили  Тако да ми треба да урадимо као Шведска али да боље контролишемо домове за старе и болесне и болнице. И то је апсолутно начин како треба ићи даље и оно што би свако требало да уради. 

Да ли бисте законски прописали маске за лице као обавезне или да ли бисте их учинили дискреционим правом , професорка? 

Учинила бих их дискреционим правом.

Извор: Правда/ превод са енглеског anglo.world.translations@gmail.com 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА